Частни болници ще сключват договори с касата

Частни болници ще могат да сключват договори с районните здравноосигурителни каси (РЗОК) през тази година. Това стана възможно, след като правителството промени наредбата за достъп на осигурените до медицинска помощ.

Касата ще сключва договори със здравните заведения за лечението на 40 болести по така наречените клинични пътеки. Цените са между 94 и 1068 лева на случай в зависимост от диагнозата. За да сключи договор с РЗОК, лечебното заведение трябва да отговаря на определени изисквания за квалификацията и броя на персонала и нужната апаратура за терапия на съответните болести. Ако болницата няма апаратура, нейният директор трябва да представи договор, че ще ползва техниката или лабораторията на друго заведение. Касата ще прекратява договора си с лечебни заведения, които не спазват правилата за лечение, описани в клиничните пътеки или регистрират висока смъртност или удължен болничен престой.

Договорите ще важат от 1 април. Пациентите ще могат да избират в коя болница на територията на съответната административна област да се лекуват.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK