Такситата ще возят с фиксирани цени за престой

Таксиметровите компании ще имат фиксирана цена за престой, която ще е равна на една трета от тарифата за километър. Това предвижда новата наредба за таксиметровите превози, която се очаква да бъде обнародвана в "Държавен вестник" през следващата седмица. Тя вероятно ще влезе в сила от началото на април.

Действащата наредба за таксиметровите превози не задължава шофьорите да имат точно определени цени за престоя и тарифите варират от 25 стотинки до един лев, което увеличава сметките. "Надяваме се с новата наредба и промените в Закона за движение по пътищата част от сенчестия бизнес да излезе на светло и да се въведат по-строги правила в бранша", заяви заместник-министърът на транспорта Любомил Иванов.

Той обясни, че едно от предложенията, залегнало в поправките на Закона за движение по пътищата, е автомобилите на превозвачите, които нямат лиценз, да се спират от движение. Запазва се досегашното изискване превозвачите да поставят на видно за пътниците място цените на услугите.


Общините ще лепят холограмни стикери върху предното стъкло на автомобилите, което ще е доказателство, че собственикът на лекия автомобил има право да предлага таксиметрови услуги. Целта на холограмата е да показва на пътниците, че такситата са законни, и да ги предпазва от нелегални коли. Такива стикери вече се използват в Плевен и Силистра, където проблемите с нелегалните таксита драстично са намалели. В София в момента има 7500 регистрирани коли, но според преброяване на Съюза на превозвачите на пазара са поне 10 хил. В цялата страна има около 40 хиляди таксита.

"Новата наредба трябваше да бъде приета в края на миналата година, за да влезе в сила от пролетта", смята председателят на Съюза на превозвачите Румен Крумов. Той обясни, че общините трябва да издават стикерите срещу платен патентен данък. За София те ще струват около 5 лева, разрешителното е 10 лева, плащат се от шофьора.

"До 13 март подадохме документи в общините, за да ни се издадат разрешителни за извършване на таксиметрова дейност. Без наредбата ние не знаем дали ще имаме право да извършваме тази дейност от началото на април", заяви Кирил Райчев, представител на "Кентавър такси". В новата наредба остана изискването, че шофьорите не трябва да бъдат осъждани. Лицензът на водачи над 55 години и в бъдеще ще се издава само за една година.

Според данни на Съюза на превозвачите около 150 милиона лева патентен данък и данък общ доход укриват търговци и компании, които незаконно осъществяват таксиметрови превози.

-------------------------------------

Директорът на Държавна автомобилна инспекция Тони Илиев и главният секретар на Главна дирекция "Автомобилна администрация" Павлин Колев са подали оставка. Двамата бяха поканени в екипа на транспортното министерство заради изработването на новата нормативна уредба за автомобилните превози и засилване контрола на ДАИ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK