"Мобилтел" и "Глобул" ще плащат честотите според пазарния дял

Таксите за честотите, които използват мобилните оператори, ще се определят според пазарния дял, разходите за изграждане на мрежата за определена честота и времето за ползването й. Тези принципи ще залегнат в новата тарифа за честотите на Комисията за регулиране на съобщенията, съобщи членът й Петър Рендов. Комисията предлага на правителството да я включи в програмата си за одобрение през второто тримесечие на годината.

Целта е с новата тарифа да се въведат европейски принципи и тя да е по-справедлива за мобилните оператори, обясни председателят на комисията Георги Александров. Като цяло тарифите ще са по-ниски от сегашните. В същото време "Мобилтел" няма достатъчно честотен ресурс и това се отразява на качеството на връзката.

"Логично е колкото по-високи са разходите за изграждане на мрежата за определена честота, толкова по-ниска да бъде таксата", поасни Петър Рендов. Този принцип обаче няма да важи за "Глобул", където цената на лиценза от 135 млн. долара беше достигната на търг преди повече от година.


Новата тарифа ще предвижда третият GSM-оператор да плати по-ниска първоначална лицензионна такса, тъй като ще има по-малък пазарен дял. Според предварителните прогнози цената на третия GSM-лиценз, който ще бъде издаден на БТК при приватизацията й, няма да е повече от 28 милиона долара.

Изчисленията на комисията сочат, че общата сума, която би трябвало да плати "Мобилтел", е с около 40% по-ниска от платената общо досега от "Глобул". "Мобилтел" ще получи допълнителни честоти в диапазона на 1800 мегахерца срещу 14.6 милиона лева, съобщиха от комисията

През април "Глобул" трябва да предостави информация колко процента от населението може да обслужва и каква е защитата на системата за таксуване. Лицензът задължава оператора да има около 40% покритие на страната. Информация за защитата на системата на таксуване е поискана и от "Мобилтел".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK