В петък се продават активите на “Целхарт”

Работниците в най-големия на Балканите комбинат за целулоза и хартия - "Целхарт", в град Стамболийски не знаят какво ще стане с тях след насрочения за 22 март търг за продажба на активи на завода, каза вчера на пресконференция председателят на Асоциацията на демократичните синдикати (АДС) инженер Камен Лечев. Той допълни, че основният проблем е, че те не са получавали заплати от много месеци насам и в момента са в принудителен отпуск. Предприятието дължи общо 1.8 милиона лева за заплати на работниците и служителите.

В петък в хотел "Шератон" ще се проведе търгът за продажба на активите на дружеството като цяло, като началната цена според инженер Стефан Попов - председател на районния съвет на АДС, е 28.944 милиона долара. С парите трябва да се изплатят задължения към кредиторите. Според Попов акционери в дружеството в момента са турският "Ъшъклар холдинг" с 82%, по 5.5 на сто имат ЕБВР и МФК, Министерството на икономиката е с 3.27 процента, а останалите са на дребни акционери.

"Вече има проявен интерес към активите на дружеството и със сигурност ще има купувач", каза за "Дневник" Камен Колчев, управител на "Целхарт". Той допълни, че купувачът ще придобие само предложените активи, с парите ще бъдат платени задълженията на дружеството към кредиторите, а акционерното дружество остава на сегашните собственици.


Общите задължения на "Целхарт" към основните кредитори - Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, са 36 милиона долара. Според него предприятието има и дълг от 735 хиляди лева към ОББ-Пазарджик. "Не знаем какво ще стане след търга, защото на него се продават активите, а не акционерното дружество, което има задължения към работниците", каза Попов. Той допълни, че ако няма ясни гаранции от ръководството на компанията за бъдещето на над 950 работници от завода и за изплащане на дължимото към тях, положението може да стане неконтролируемо.

За миналата година заводът е работил общо само три месеца и половина, а в момента въобще не работи. Работниците са в платен отпуск до 12 април, а на 15 април трябва да се явят в завода да получат указания какво ще правят след това. Като основна причина за положението на "Целхарт" се сочи финансовата криза в Турция от миналата година, която повлия лошо на финансовото състояние на основния акционер "Ъшъклар".

Холдингът придоби по-голяма част от дела си чрез фондовата борса през 1997 и 1998 г., като купи акции, придобити от приватизационни фондове от масовата приватизация. През август 1998 г. турската фирма придоби още 23% от Агенцията за приватизация за 2.1 милиона долара.

Според обявените последни финансови резултати "Целхарт" има 28.994 милиона лева загуба до 30 юни 2001 г. и загуби от предходни години за 67.043 милиона лева. Дългосрочните задължения към 30 юни са за 110 милиона лева, а краткосрочните - за 68 милиона лева. Активите на дружеството според баланса са 107.7 милиона, от които дългосрочните са за 88.4 милиона лева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK