В петък се продават активите на “Целхарт”

Работниците в най-големия на Балканите комбинат за целулоза и хартия - "Целхарт", в град Стамболийски не знаят какво ще стане с тях след насрочения за 22 март търг за продажба на активи на завода, каза в четвъртък на пресконференция председателят на Асоциацията на демократичните синдикати (АДС) инженер Камен Лечев. Той допълни, че основният проблем е, че те не са получавали заплати от много месеци насам и в момента са в принудителен отпуск. Предприятието дължи общо 1.8 милиона лева за заплати на работниците и служителите.

В петък в хотел "Шератон" ще се проведе търгът за продажба на активите на дружеството като цяло, като началната цена според инженер Стефан Попов - председател на районния съвет на АДС, е 28.944 милиона долара. С парите трябва да се изплатят задължения към кредиторите. Според Попов акционери в дружеството в момента са турският "Ъшъклар холдинг" с 82%, по 5.5 на сто имат ЕБВР и МФК, Министерството на икономиката е с 3.27 процента, а останалите са на дребни акционери.

"Вече има проявен интерес към активите на дружеството и със сигурност ще има купувач", каза за "Дневник" Камен Колчев, управител на "Целхарт". Той допълни, че купувачът ще придобие само предложените активи, с парите ще бъдат платени задълженията на дружеството към кредиторите, а акционерното дружество остава на сегашните собственици.


Общите задължения на "Целхарт" към основните кредитори - Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация, са 36 милиона долара. Според него предприятието има и дълг от 735 хиляди лева към ОББ - Пазарджик. "Не знаем какво ще стане след търга, защото на него се продават активите, а не акционерното дружество, което има задължения към работниците", каза Попов. Той допълни, че ако няма ясни гаранции от ръководството на компанията за бъдещето на над 950 работници от завода и за изплащане на дължимото към тях, положението може да стане неконтролируемо.

За миналата година заводът е работил общо само три месеца и половина, а в момента въобще не работи. Работниците са в платен отпуск до 12 април, а на 15 април трябва да се явят в завода да получат указания какво ще правят след това. Като основна причина за положението на "Целхарт" се сочи финансовата криза в Турция от миналата година, която повлия лошо на финансовото състояние на основния акционер "Ъшъклар".

Холдингът придоби по-голяма част от дела си чрез фондовата борса през 1997 и 1998 г., като купи акции, придобити от приватизационни фондове от масовата приватизация. През август 1998 г. турската фирма придоби още 23% от Агенцията за приватизация за 2.1 милиона долара.

Според обявените последни финансови резултати "Целхарт" има 28.994 милиона лева загуба до 30 юни 2001 г. и загуби от предходни години за 67.043 милиона лева. Дългосрочните задължения към 30 юни са за 110 милиона лева, а краткосрочните - за 68 милиона лева. Активите на дружеството според баланса са 107.7 милиона, от които дългосрочните са за 88.4 милиона лева.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK