Жените над 50 трябва да бъдат насърчавани да правят мамография

На Третата Европейска конференция за рака на гърдата в Барселона са дискутирани нови моменти в профилактиката на болестта.

Провеждането на мамография спасява живота на много жени на възраст между 50 и 69 години, се казва в доклад на конференцията, спонсориран от Световната здравна организация. Ползата за младите жени обаче е несигурна.

През 2000 година, анализ на шведски проучвания, подкрепящи необходимостта от скрининг на рака на гърдата, оставя доста объркани жените по въпроса дали да участвуват или не в този скрининг.


Международната агенция за изследване на рака в Лион, която обединява международна група от независими експерти, е прегледала съществуващите до момента указания за скрининг. Според експертите общопрактикуващите лекари трябва да насърчават жените над 50 години да правят профилактични мамографии. Ако тези изследвания се извършват регулярно на две години, казват експертите, рискът от смърт поради карцином на гърдата ще се понижи с 35%.

В списание The Lancet е публикувана статия, която анализира резултатите от шведски мамографски скрининг за рак на гърдата. Установена е 21% редукция на смъртността от рак на гърдата при жени, които са били подлагани на профилактични мамографии.

Въз основа на тези данни Европейската група за скрининг на рак на гърдата е подкрепила мамографския скриниг пред Третата европейска конференция за рак на гърдата в Барселона.

Експертите подчертават, че много жени все още търсят оптимално решение за себе си. От една страна рентгенологичното облъчване по време на мамографиите крие минимален риск за развитие на рак, което е източник на страх за част от жените. От друга страна мамографията може да идентифицира тумори, които никога не водят до поява на заболяването, но пък могат да станат причина за провеждане на ненужно и натоварващо лечение. Допълнително скринингът може да даде фалшиво позитивни резултати, което да предизвиква сериозно безпокойство в пациентите.

Мануалното изследване на гърдите от жената или лекаря, според специалистите няма предимства. На конференцията в Барселона са докладвани резултати от интересни проучвания в областта на лечението на рака на гърдата.

В Дания и Великобритания се осъществяват проучвания на ваксина за карцином на гърдата, насочена срещу растежния фактор HER-2.

HER-2 се увеличава при една четвърт от болните и представлява особен научен интерес, нова насока за лечение, подобно на терапията с моноклонални антитела.

Експерти на датската фармацевтична компания Pharmexa са заявили на конференцията, че ваксината представлява напълно ново лечение. Целта е тя да стимулира имунната система на пациента към произвеждане на специфични клетки-"убийци" и на специфични HER-2 антитетела.

HER-2 е протеин, който е увеличен в много тумори, но тъй като се проявява в ниски концентрации в някои нормални тъкани, имунната система не го разпознава като чужд и нейните клетки, по-специално Т клетките, които инициират имунния отговор, не го атакуват.

Ваксината AutoVac е разработена да подпомогне старта на имунния отговор, като даде на Т клетките чужд агент за разпознаване на свръхнатрупания HER-2 в раковите клетки и да ги атакува, без да се засягат нормалните тъкани.

Проучванията върху животни показват, че ваксината предизвиква специфичен имунен отговор и няма странични ефекти. Учените се надяват в скоро време да започнат клинично прилагане на новата ваксина.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK