Иван Такев влезе в управата на БНТ

Отхвърленият кандидат за генерален директор на БНТ Иван Такев вече е член на управителния съвет на държавната медиа. Освен него Съветът за електронни медии (СЕМ) одобри в понеделник и кандидатурата на Борислав Геронтиев.

Това стана след второ гласуване в регулационния орган. При първия вот СЕМ отхвърли анблок предложените от генералния директор на БНТ Кирил Гоцев Емил Владков, Борислав Геронтиев, Паун Цонев и Стефан Велев. Така беше насрочено ново заседание, на което членовете на съвета гласуваха поименно за всяка една от кандидатурите.


Между двата вота обаче стана ясно, че Гоцев е решил да издигне ново предложение за надзорния си орган. Той пристигна в съвета и донесе декларация, с която Иван Такев приема да заеме пост в УС. В нея той казва, че ако бъде одобрен, ще се опита при работата си да прилага принципите, залегнали в концепцията му от конкурса за директор, която била оценена много високо както от членовете на СЕМ, така и от медийните организации. След втория вот надзорниците подкрепиха със седем гласа Такев и със шест - Геронтиев. Следващата седмица ще трябва да бъде попълнена и останалата част от управителния съвет.

Председателят на СЕМ Маргарита Пешева обяви, че ако генералният директор предложи имена, които вече са проверени от комисията по досиетата, изборът може да бъде направен още в понеделник, в противен случай това ще стане в четвъртък. По закон отхвърлените в понеделник кандидатури имат право да участват и при следващото гласуване заедно с новите, които Гоцев евентуално би предложил. Ако се стигне до четвърто гласуване, членовете на УС се избират с обикновено мнозинство. Гоцев каза за "Дневник", че съществува вариантът, при който няма да издигне нови кандидатури, а ще остави досегашните му предложения да бъдат гласувани с обикновено мнозинство. Той заяви, че се е спрял на Иван Такев, защото още по време на конкурса е обявил, че би работил в екип с останалите кандидати.

В понеделник Върховният административен съд отмени решението на СЕМ, с което Зелма Алмалех беше освободена като член на УС на БНТ след отстраняването на Лиляна Попова от директорския пост. Тричленният състав на ВАС осъди медийния съвет да заплати на Алмалех 510 лв. за разходи по делото. Това е втората присъда срещу СЕМ след делото, което спечели бившият член на УС Дочо Боджаков.

-----------------------------------

Прокурор защити Нова тв за отказания лиценз

В 30-дневен срок Върховният административен съд ще се произнесе по жалбата на Нова телевизия срещу решението на СЕМ, с което съветът отказва да изиска от Държавната комисия по далекосъобщения да издаде лиценз за втора частна национална телевизия. Прокурорът по делото поиска жалбата на Нова телевизия срещу СЕМ да бъде уважена, а защитата на медиата каза, че при наличието на програмен лиценз съветът е трябвало да изиска от Комисията за регулиране на съобщенията и издаването на далекосъобщителен. При идентичното дело срещу СЕМ, заведено от втория отхвърлен кандидат "МЕФ-холдинг", съдът постанови, че компанията трябва да допълни жалбата си, за да се заведе дело.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK