Международни компании планират инвестиции в поливното земеделие

Консорциум от международните компании за производство на земеделска техника "Джон Диър" и "Валмонт" планира да инвестира в българското поливно земеделие, съобщи изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД Тодор Тодоров. "В края на следващата седмица са предвидени разговори с компаниите и срещи със земеделски производители", допълни той. Според Тодоров интересите им са насочени най-вече към районите на Русе и Плевен, както и към други места, където има възможности за напояване.

Консорциумът възнамерява да предоставя на земеделски дружества, стопани и кооперации поливна техника, земеделски машини и торове срещу продукция. Задължително условие е да се обработват минимум осем хиляди декара, обясни Максим Шварц, търговски директор на "Мегатрон", която е представител на "Джон Диър" и "Валмонт" за България. Схемата е за период от 6-8 години, през който стопаните трябва с продукция да изплатят техниката. След това тя ще остане тяхна собственост. През цялото това време сервизът се поема от компаниите. Те ще обучат и персонала по техническото обслужване на техниката и ще предоставят пълна диагностична апаратура.

Първоначалният етап от проекта на консорциума предвижда инвестиции от 10 милиона долара. "Водихме разговори и по време на предишното правителство, но до споразумение не се стигна. Компанията "Валмонт" поиска правителствена гаранция за инвестициите, митнически облекчения и освобождаване от ДДС, но подобни преференции бяха отказани", каза Максим Шварц. Според него в момента преговорите са в начален етап, тъй като все още реално не са започнали да функционират сдруженията за напояване, с които се цели окрупняване на поливните площи. Индивидуални проекти се осъществяват пилотно със земеделски производители от районите на Варна и Добрич.


Представителството на "Джон Диър" у нас - "Мегатрон", сега работи основно по програма САПАРД на Европейския съюз (която отпуска безвъзмездна помощ за развитие на земеделието). До момента компанията е предоставила техника по осем одобрени проекта за над 2.2 милиона евро и участва в още 14 проекта за общо 3.5 милиона евро, които предстои да бъдат разгледани. "Мегатрон" е представител за България и на италианската компания "Иртек". "Валмонт" и "Иртек" се подготвят да участват в проекти по САПАРД за индивидуални стопанства.

Преди два месеца заместник-министърът на земеделието Нихат Кабил обяви, че израелска компания проявява интерес към инвестиции в българското поливно земеделие. Тя възнамерявала да вложи за десет години между 50 и 70 млн. долара в развитие на инфраструктурата за напояване. "Преговорите с нея не са приключили, като продължават да се обсъждат параметрите по предоставения от българска страна договор", допълни Тодор Тодоров.

-------------------------------------------

"Джон Диър" е най-големият в света производител на земеделска техника. Централата на концерна е в САЩ, а той предлага модерни трактори, комбайни и прикачен инвентар. "Валмонт" е световен лидер в производството на напоителни системи и прави машини, подобни на познатата марка "Фрегата". Италианската "Иртек" пък е водеща компания с напоителни системи за по-малки ферми и специализирана в нуждите на дребни и средни производители. Машините са мобилни и могат да се прибират, когато не се работи с тях.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK