"Доверие" купи мажоритарния пакет в БПОД

Пенсионно-осигурителната компания "Доверие" е сключила договор за изкупуване на дела на мажоритарния собственик Българска холдингова компания (БХК) в Българското пенсионно-осигурително дружество (БПОД). "Прехвърлянето на акциите бе извършено миналата седмица, като поради водените съдебни дела по собствеността на БПОД сме се договорили за плаващ процент между 50% и 67% от капитала. След изхода от съдебната битка ще получим това, което съдът отсъди на БХК", заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК "Доверие". Тя отказа повече коментар по сделката засега.

"Не сме официално уведомени за прехвърлянето", заяви Бисер Петков, председател на Държавната агенция по осигурителен надзор (ДАОН). Той отказа да коментира на този етап дали сделката може да породи атаки за нарушаване на конкуренцията.

По данни на ДАОН към края на септември 2001 г. ПОК "Доверие" е лидер на пазара при трите вида пенсионните фондове по брой осигурени лица, а БПОД е на трето място при доброволните фондове и на четвърто при универсалните и професионални фондове. Общо членовете на "Доверие", осигуряващи се за втора и трета пенсия, са 602 270, а в БПОД - 159 548.


На повечето участници на пазара отдавна бе ясно, че холдинговата компания търси купувач за своя дял в пенсионното дружество, тъй като бившият приватизационен фонд няма интерес в тази сфера. За бързата продажба попречиха както съдебните дела около БПОД, така и течащите през миналата година кампании по набиране на членове в професионалните и универсални фондове. Сега обаче, когато БПОД показа добри резултати по брой набрани членове особено в универсалния си фонд, явно е дошло подходящото време за сделка. "Имаше няколко кандидата за нашите акции във фонда, като "Доверие" предложиха най-добра оферта и това предопредели избора ни", заяви Харалампи Анчев, изпълнителен директор в БХК. Като за кандидат-купувачи освен за "Доверие" се говореше още за ING, които вече притежават едноименното пенсионно дружество, както и за няколко гръцки инвеститора.

Единственият проблем пред сделката остава продължаващият спор между основните акционери в БПОД - Българска холдингова компания и ДЗИ, кой колко процента в дружеството притежава. Правният казус възникна през пролетта на миналата година, когато пенсионната компания увеличи своя капитал на 6 милиона лева, като акциите бяха записани от БХК и ДЗИ и записаният капитал стана 5.7 милиона лева. Софийският градски съд обаче отказа да впише увеличението с мотива, че ДЗИ не е спазил срока за внасяне на сумата за купуване на записаните от увеличението акции. Старият капитал от 3 милиона лева беше разпределен по следния начин: 50% от акциите бяха собственост на Българската холдингова компания (БХК), 40% на ДЗИ, а останалите десет бяха разпределени между "Пощенска банка", "Общинска банка", "Булбанк", "Български пощи" и други. След като обаче съдът не призна вноската на ДЗИ в увеличението, той постанови, че капиталът може да се увеличи до 4.5 милиона лева само със записаните дялове от БХК. След увеличението с 1.5 милиона лева разпределението ще бъде както следва: БХК с 67% от капитала, ДЗИ - около 26%, и около 6% за останалите акционери. Тази акционерна структура на БПОД е вписана и в официалния бюлетин на ДАОН.

"Не сме уведомени официално за прехвърлянето, но в петък съм разпоредил на юристите ни да изготвят справка по въпроса", коментира Здравко Десимиров, изпълнителен директор в ДЗИ. За липсата на информация е спомогнал и фактът, че представител на ДЗИ във фонда е Борислав Михайлов, който беше освободен от поста си в държавния застраховател през миналата година. Според запознати обаче битката на ДЗИ за собствеността едва ли ще завърши с успех. При всички случаи покупката на фонда ще влоши очакваните резултати от приватизацията на ДЗИ.

Това е втората смяна на собствеността на пенсионния пазар, след като в началото на миналата година ING купи бившия фонд "Солидарност".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK