Английски лекари са разработили метод за лечение на незаздравяващи рани с ларви

Ларвите на мухите се използуват в някои болници на Великобритания за лечение на рани. За това разбира се има и основателна причина, съобщава ВВС. Оказва се, че ларвите са най-ефективното средство за лечение на рани, инфектирани с метицилин резистентни стафилококи - бактерии, които могат да предизвикат тежки инфекции, сепсис и с това сериозно да заплашат живота на болния.

Метицилинът е антибиотик, който в много случаи е неефективен за лечение на вътреболнични инфекции, тъй като вътреболничните бактериални щамове се оказват резистентни на неговото действие. В тези случаи, микробните агенти могат да предизвикат тежка инфекция, която да доведе до сепсис и фатален изход за болния. Още повече, че съвременната медицина разполага с ограничен брой мощни антибиотици.

Лекари от болницата West Cumberland и болницата Princess Wales, Бридженд, използували ларви на мухи за лечение на инфектирани рани в продължение на пет години Доктор Стивън Томас, директор на лабораторията по Биохирургия и неговите колеги създали специални пликчета, съдържащи ларви на мухи, които много наподобявали пликчета с чай. В този вид ларвите били много по-комфортно понасяни от пациентите, но започвали да действуват малко по-късно, отколкото ако се поставели свободно раната.


Лекарите приложи лечението с ларви на шест болни, страдащи от незаздравяващи рани на подбедриците, вследствие на разширени вени. Пациентите оздравяли много по-бързо, отколкото болни, които били лекувани по стандартната методика с хидрогел.

Според Ан Уокър, специалист по лечение на язвите, пациентите не усещали ларвите върху кожата си. Тя съобщава за 100% успех на лечението на незаздравяващи кожни язви при диабетици. Доктор Уокър е прилага 150 пъти ларви за лечение на пациенти, тъй като оперативните намеси не винаги били приложими, а след използуване на ларви, раните заздравявали за няколко дни.

Механизмът на действие на ларвите е свързан със секретирането на протеолитичен ензим, който превръща мъртвите тъкани в течна субстанция, която след това те поглъщат.

Болничните ларви са специално отгледани за лечение на раните. Те са стерилни и са от вида мухи, които напад месото, тъй като се хранят само с мъртви тъкани.

В началото на лечението ларвите са с размер на кристали от сол, но в последствие нарастват до 5 милиметра.

Лечението с ларви обаче се оказва доста скъпо удоволствие. За един курс са необходими 200 ларви, които струват около 200$, докато стандартното лечение във Великобритания било 30$.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на VERA OLEKOVA VASILEVA
    *****
    Неутрално

    ДОКТОР ЛОКАР КАК Е НОМЕРА НА ТЕЛЕФОНА ТИ АКО МОЖЕТЕ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ АС САМ БОЛНА ОТ БАБРА4НА НЕДОСТАТА4НОСТ АКО ИСКАТЕ ДА МЕ ПОТРСИТЕ ТРСЕТЕ МЕ НА НОМЕР:0894732698

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK