Commerzbank AG отделя над милиард евро за губещи заеми

Немската банка Commerzbank AG съобщи във вторник, че може би ще отдели повече от 1 млрд. евро /874.9 млн. долара/ за обезпечаване на губещи заеми през 2002 година в момента, когато все повече от корпоративните клиенти на банката обявяват фалит, предаде Ройтерс.

"След като миналата година отделихме 927 млн. евро, предположихме, че тази година ще трябва да отделим повече от 1 млрд. евро за обезпечаване на риска от губещи заеми", каза изпълнителният директор на Commerzbank Клаус-Петер Мюлер в своята реч, която ще бъде произнесена на годишната конференция на банката.

Тази новина дойде един ден след фалита на немската медийна групировка Kirch, който предизвика тревоги в банковата индустрия.


Увеличаващият се риск от лоши заеми в комбинация с рецесията в Германия и САЩ вече оказа лошо влияние върху приходите в сектора и фалитът на Kirch предизвика страхове за възможността от повече банкрути. Банкови източници съобщиха, че заемите на Commerzbank към групировката Kirch са на стойност около 350 млн. евро.

Финансовата институция добави, че възнамерява да продаде подразделението си в Англия, наречено Jupiter и още, че търси купувач или партньор за бизнеса си в САЩ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK