Плувните басейни са опасни за бременните жени

Плуването в басейни може да се окаже опасно за бременните жени, твърдят учени от "Импириал колеж" за наука, технологии и медицина в Лондон. Във водата на басейните се съдържат във висока концентрация трихалометани, съединения, които се образуват при хлориране на водата. Съществуват проучвания, които сочат, че тези съединения могат да причинят преждевременен аборт, раждане на деца с ниско тегло или вродени аномалии дефекти на гръбначния стълб и отделителната система.

След хлориране на водата, хлорът взаимодействува с органичните частици в нея клетките от епидермиса на кожата и козметични препарати, което води до образуване на различни странични продукти, включително и трихалометани, обясняват специалистите. В последните години, тези съединения са свързвани, все по-често, с различни проблеми в репродуктивната сфера при човека.

В проучването са изследвани осем плувни басейна за три седмици. Регистрирана били температурата на въздуха, водата и броя на хората в басейна. Установено било, че трихалометани се откриват в големи концентрации, особено при повишаване на температурата и броя на посетителите. Причината за това е често практикуваното допълнително хлориране на водата в пиковите часове.


Установено било, че плувците най-силно рискуват, тъй като тяхната кожа най-дълго контактува с водата и те вдишват водни частички. Оказало се, че за един час плуване в хлориран басейн, човек получава 141 пъти повече трихалометани, отколкото при миене под душа или при изпиване на една часа вода.

Резултатите от проучването са публикувани в списание Occupational and Environmental Medicine.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK