ТИМ обеща "Лас Вегас" на варненци

Консорциум, наречен "Алея Първа" представи на специална пресконференция в сряда във Варна грандиозен проект за "възстановяване и развитие на крайбрежната зона". В сдружението влизат шест дружества - "Алея Първа" с управител Марин Митев, ЕТ "Дист - Димитър Атанасов", "Камбана" на Георги Иванов, "БГГ" ЕООД с управител Радослав Авлавинов, ЕТ "Интершоу Иван Иванов" и "Фамилия" с управител Добринка Митева. В някои от компаниите участват и сегашните концесионери на плажната ивица от вълнолома до местността "Траката". Председател на консорциума е инж. Николай Николаев, а ръководител на проекта е архитект Георги Минчев. Според неофициална информация обаче зад проекта стои известната варненска групировка ТИМ, което се потвърждава и от участието на един от нейните ръководители Марин Митев.

Проектът предвижда изграждането на няколко хотела с казина, единият от които на 20 етажа, обясни председателят на консорциума. До алеята ще има директен достъп от Морската градина чрез асансьори. Трябва да бъдат изградени и морски спортни бази, кални бани и други. Върху самата плажната ивица няма да има никакви обекти. Ще има и около 1000 паркоместа както и вътрешен транспорт от електромобили. Петгодишната стратегия предвижда откриването на 3000-3500 работни места, които да обслужват целогодишно комплекса.

Строителството на варненския "Лас Вегас", както веднага беше кръстен проектът, ще започне през есента и трябва да завърши до края на идната пролет. Според предварителните разчети първоначалните инвестиции ще възлязат на 6 млн. евро, като за целта по думите на Николаев е договорен кредит от Централна кооперативна банка. Това не е особена изненада, като се има предвид, че ТИМ контролира банката чрез дружеството си "Химимпорт" след серия от странни транзакции на пакети от акции.


Цялата инфраструктура ще се изгражда върху терени, които са публична държавна собственост. За ползването й консорциумът ще поиска учредяване на 20-годишна концесия върху земята и построеното върху нея. Николаев обяви, че консорциумът е отворен за нови членове.

Очаква се мегапроектът да бъде обсъден и евентуално одобрен в общинския съвет на Варна. Кметът Кирил Йорданов, който присъстваше на пресконференцията, обясни, че трябва да се разгърне обществена дискусия за и против замисъла. Консорциумът очаква одобрението от страна на областната администрация.

"Kакто всички граждани на Варна, ние сме заинтересувани как ще изглежда морската ивица. Когато влезем в Европейския съюз, трябва да сме конкурентоспособни", тържествено заяви на представянето заместник-областният управител Никола Николов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK