NBC отпразнува 75-годишнина

Американската национална телевизионна компания NBC отпразнува 75-годишнината си с тричасово шоу, което се излъчи на живо от студиото на Saturday Night Live - "8Н" на "Рокфелер плаза" 30 в Манхатън в неделя вечерта. В юбилейната церемония с продуцент Лорни Майкълс и ред прочути водещи начело с Бил Косби, Джей Лено и Майкъл Джей Фокс, участваха 200 звезди от миналото и настоящето на първия щатски радио- и тв предавател. Рожденият ден на националната медиа бе почетен с дефиле от знаменитости и подбрани откъси от най-популярните филми, излъчвани по тв канала, сред които световноизвестните сериали "Приятели", "Спешно отделение" "Уил и Грейс", както и по-старите "Бар "Наздраве", "Законът на Ел Ей", "Маями вайс". В забавната ретроспекция се включиха ветеранът на комедийното шоу от 50-те години Your Show of Shows Сид Сизър и по-младият му колега Питър Фолк от "Инспектор Коломбо".

National Broadcasting Co. (NBC) е компания на "Дженеръл електрик" и е създадена през 1926 г. като подразделение на Радиокорпорацията на Америка (RCA). Тя започва да излъчва постоянните си емисии в националния ефир на САЩ на 15 ноември от старата сграда на хотел "Уолдорф - Астория" на ъгъла на Пето авеню и 34 улица в Ню Йорк. Историческият дебют на предавателя, обединяващ 25 радиостанции в т.нар. червена мрежа, е четиричасово предаване на живо, включващо изпълнения на нюйоркския симфоничен оркестър и хумориста Уил Роджърс, което привлича два милиона слушателска публика. В средата на 40-те години се обособява и втората национална "синя мрежа" АВС, като атрибутите са им прикачени според цвета на молива, с който инженерите са разчертали картите на радиомрежите. Първият радиотеатър"Семейство Голбърг" е излъчен в националния ефир през 1929 г. и е посветен на перипетиите на еврейски емигранти. Звездата на американското вариете Боб Хоуп дебютира като комик по радиото в 1933 г. Същата година е създадена и първата новинарска организация в медиата NBC News. Премиерата на първата радиоигра "Пчелата питанка на чичо Джим" се излъчва през 1936 г. Първата експериментална тв станция на NBC, наречена W2XBS, започва всекидневната си програма на 30 април 1939 г. от Световното изложение в Ню Йорк. В дебютното предаване е показано пристигането на президента Рузвелт, който открива изложението с тържествено слово. Той остава в историята като първият президент на САЩ, който се появява на тв екрана седнал. Едва през 1946 г. Националната радио- и тв компания създава първата си постоянна тв мрежа на брега на Атлантика и излъчва първото си тв шоу Hour Glass като част от редовната програма. Две години по-късно шоуто на Милтън Бърл Texaco Star Theater става хит в цяла Америка, а останалото е история .

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK