Поливитамините намаляват риска от вродени дефекти

Жените, които приемат мултивитаминни добавки преди да забременеят значително по-рядко раждат деца с вродени дефекти показват резултатите от проучване на американски учени от Атланта.

В изследването жените са започвали да приемат поливитамини три месеца преди да забременеят и продължавали през бременността. Това е довело до 60% намаляване на риска от раждане на деца с омфалоцеле, което е дефект на коремната стена с честота 1 на 4,000 - 6,000 бременности.


Не е ясно коя съставка на мултивитаминните добавки има протективна роля, но според специалистите, много вероятно е това да е фолиевата киселина, която е известно, че намалява риска от развитие на спина бифида (дефект на гръбначния стълб).

Изследователите подчертават необходимостта от провеждане на допълнителни изследвания върху връзката между поливитаминните добавки и омфалоцелето и механизмът, по който се снижават риска от неговата поява.

Oмфалоцелето често се среща в комбинация с други вродени дефекти. При него част от съдържимото на коремната кухина се издава през пъпния отвор и детето често умира поради множеството други съчетани дефекти.

Проучването показва, че жените, които приемат поливитамини преди и по време на бремеността значително по-малко рискуват да родят дете с такъв дефект. До момента не са известни генетични причини за възникване на омфалоцелето.

В проучването са анализирани медицинските данни на 72 деца с омфалоцеле и 3,000 здрави деца, родени между 1968 и 1980 година. Техните майки са били интервюирани за използуването на поливитаминни препарати.

Проучването е публикувано в списание " Pediatrics".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK