Наградите за журналистика “Паница” бяха връчени за осми път

За осми път в навечерието на празника на българската култура 24 май във вторник в Централния военен клуб бяха връчени журналистическите награди "Паница". Тази година плакетът на Георги Чапкънов стана притежание на три дами. В категорията "Репортаж" отличието бе дадено на Яна Йорданова от списание "Тема" - за репортажа "Новата дрога". Преди да отиде в новото издание, Яна беше в екипа на вестник "Дневник", където за първи път се появи разработката й за наркотиците. Тя не присъства на церемонията по награждаването, защото е на екскурзия в Прага. Татяна Ваксберг от радио "Свободна Европа" за втори път получи наградата "Паница" в категорията журналистическо разследване за поредицата "Технология на злото" във в. "Сега", което осветли премълчавани истини за чудовищните престъпления на бившата Държавна сигурност по отношение на българските турци през 1988 г. Журналистката от вестник "Дневник" Любослава Русева получи наградата за публицистичен коментар или анализ за текста си "Следващата лудост ще е национализмът". Статията на Любослава беше написана шест месеца преди в медиите да започне дебатът за появата на националистически тенденции в България.

В осмото издание на конкурса "Паница" са участвали 269 журналистически материала от 137 автори. От тях 51 са разследвания, а 107 - коментарите и анализите. По думите на основателя на конкурса Дими Паница това е рекордно участие. "Задавам си въпроса дали сме на прав път, че създадохме този конкурс, дали успяваме да повлияем на българската журналистика . От прегледаните статии виждам хора с добри качества, които се отличават от посредствеността, която понякога доминира в българския периодичен печат", каза в словото си г-н Паница при откриването на церемонията по връчването на наградите.

Освен отличията в трите категории специални награди получиха Катя Касабова от Бургас за разследване на корупция в районния инспекторат по образованието, Антоанета Ненкова от в. "Капитал" за репортаж от дом за душевно болни хора и Беньо Цанев за поредица, посветена на фалита на "Балкан" във в."Банкер".


Журито, което е прочело 269-те журналистически материала, е в състав: проф. Богдан Богданов, Бойко Василев, Анелия Димитрова, Лили Маринкова, Йордан Попов, проф. Георги Фотев, Румяна Червенкова. Средствата за наградите в размер на 2000 долара са лично дарение от Дими Паница, а администрирането им се извършва от фондация "Свободна и демократична България".

На церемонията по връчването на осмите журналистически награди "Паница" присъстваха бившият президент на България Желю Желев, Иван Станчов, Петко Бочаров, Донка Паприкова, журналисти от всички медии.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK