Провали се търгът за продажба на терена на военноисторическия музей

Организираният от Министерството на отбраната търг с тайно наддаване за продажбата на терена, върху който доскоро бе военноисторическият музей, се провали поради липса на кандидати. До изтичане на срока оферта беше подала само карловската фирма "Боготар 999" ООД, но и нейната документация не беше изрядна. Лисваше вносна бележка за депозита за участие в търга, научи "Дневник" от източници от военното ведомство. Оттам уточниха, че ще бъде насрочен нов търг, като очакванията са той да се проведе в средата на юли.

Парцелът, на който се намираше военноисторическия музей, е на бул."Скобелев" непосредствено до входа на тунела до НДК. Той е с площ от 14 750 квадратни метра. Върху него са разположени пет музейни, една административна и една обслужваща сграда. Началната тръжна цена за терена и сградите беше малко над 14 милиона лева без ДДС. Интерес към парцела преди време са имали турското и израелското посолство, по информация на военните. Те обаче не подадоха оферти.

"Нормално е да няма много кандидати, защото парцелът е доста голям и изисква много сериозни последващи инвестиции, което е по възможностите предимно на чуждестранни компании", заяви в сряда за "Дневник" регионалният директор на "Жилищни имоти" в агенция за недвижими имоти "Адрес" Даниела Кметска. Според нея при обявената цена квадратен метър излиза около 440 долара, което е много добра сделка за тази част на София. Напоследък обаче агенциите за недвижими имоти имат трудности с продажбата на терени над 5 декара, като дори и когато са на добри места, цената пада до под 100 долара за квадратен метър.


Собственикът на единствения кандидат "Боготар 999" Николай Тарев заяви за "Дневник", че участва за първи път в подобен търг. По думите му той прочел случайно обявата за продажбата на музея и решил да участва. В обявата във вестник "Сега" не било посочено, че е необходимо да внесе депозит от 2 процента от обявената тръжна цена, който се равнява на 241 515 лева. При покупката на тръжните документи също не му казали. Това била причината за липсата на вносна бележка, иначе дружеството нямало проблем с парите. Ще участвам и в следващия търг за терена на музея, каза Николай Тарев. Той имал три идеи какво да прави с мястото. Едната е да се изгради административен център, в който ще се разположат частна телевизия и радио. Другата е за хипермаркет по подобие на "Метро". Тарев имал и предложение за съвместен проект и от сериозни бизнесмени от САЩ.

------------------------------------------

Фирма "Боготар 999" ООД е регистрирана в пловдивския окръжен съд през 1999 г. с капитал 5000 лева. Основната й дейност е консултации и други услуги по стопанската дейност и управление. Според официалните регистри фирмата е собственост на 34-годишния Николай Тарев и 31-годишния Христо Ицков, които държат по равен брой акции. Христо Ицков информира, че е продал своя дял на съдружника си Тарев през април, но промените все още не били вписани от съда.

Николай Тарев има участие в още две фирми със седалище в Карлово. Това са "Дей-найт стар" ООД, която се занимава с търговия на дребно с пресни плодове и зеленчуци, и "Хемус груп" ООД, чиято дейност е пътнически транспорт без разписание.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK