Витамин С защитава от мозъчен инсулт

Финландски учени установили, че при хора с ниски концентрации на витамин С в кръвта, рискът от развитие на мозъчен инсулт е два пъти и половина по - висок, отколкото при хора с високи концентрации на витамина. Този риск нараства ако човек има високо артериално налягане или наднормено тегло.

Проучването на финландските лекари от изследователския институт по обществено здраве подчертава значението на витамин С в профилактиката на мозъчно - съдовите инциденти.

За разлика от предхождащи изследвания, в които е измервана концентрацията на витамин С в приеманата храна, в настоящето е изследвана концентрацията на витамин С в кръвта на 2,419 пациента.


Витамин С е антиоксидант и понижава риска от инсулт по различни начини. Той редуцира ефекта от въздействието на свободните радикали, които се образуват в клетките и се свързват с развитието на сърдечни заболявания, рак, мозъчен инсулт. Витаминът има протективен ефект върху стените на съдовете, понижава артериалното налягане и нивото на холестерола в кръвта.

Мозъчният инсулт преимуществено засяга възрастните хора. Според финландските лекари, тази група пациенти се повлияват особено благоприятно ако увеличат вноса на витамин С в приеманата храна.

Дори половин чаша портокалов сок на ден е достатъчна, за да намали риска от възникване на инсулт, подчертават изследователите.

Според тях, естественият внос на витамина чрез храната е за предпочитане. Част от хората могат да откажат консумацията на портокалов сок по различни причини. Консумирането на кисели храни, какъвито са цитрусовите плодове, може да провокира възникване на парене и повишена киселенност в стомаха. Това, според специалистите, се избягва чрез съчетаване с други подходящи храни.

Например, достатъчно е да се изцеди един лимон върху зеленчукова салата, за да се приеме допълнително количество витамин С. Други полезни източници на витамин С са ягодите, папая, зелето.

Резултатите от проучването са публикувани в списание "Stroke".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK