Учени откриха виновника за ушната кал

Докато изучавали семейства с рядко двигателно заболяване, японски учени открили зона в ДНК молекулата, която вероятно съдържа гена отговорен за изработването на церумена ( ушната кал).

Откриването на този ген ще помогне да се хвърли светлина върху функцията на апокринните жлези в човешкото тяло и дори върху изследванията на рака на гърдата, твърдят изследователите.

Според някои проучвания, жените с определен вид церумен са по-склонни да развиват рак на гърдата, отколкото жените с друг тип ушна кал.


Церуменът се произвежда от фоликули на жлезите в ушния канал и защитава ухото от прах, микроби, чужди тела и травми. Има два типа ушна кал - "мокра " и "суха."

Повечето бели и чернокожи американци имат от мокрия тип церумен, който е по-кафяв, лепкав и влажен, докато при азиатци и индианци преобладава сухия тип.

Учените се натъкнали на японска жена с рядкото неврологично заболяване хореоатетоза, която имала "мокра" ушна кал - твърде нетипична за азиатците.

Шест други членове от нейното семейство също страдали от хореоатетоза ( поява на неконтролирани извиващи движения на крайниците при опит да се направи волево движение) и имали "мокър" тип церумен.

Учените изследвали ДНК проби от 8 японски семейства ( общо 92 човека ) и наблюдавали региона от хромозома 16, където се знае, че е локализиран гена на неврологичното заболяване.

Според японските изследователи, идентификацията на гена на ушния церумен ще помогне да се разкрие физиологията и патофизиологията на апокринните жлези,.

Резултатите от проучването са публикувани в списание "Lancet".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK