Инозинът подпомага възстановителните процеси след мозъчен инсулт

Американски учени са открили, че често срещащо се в природата съединение е особено полезно за възстановяване на нервните клетки след инсулт.

За сега изводите са направени в експериментални условия, но ако се потвърдят и при хора, това ще даде нови надежди за болните от инсулт.

Инсултът се развива, когато част от мозъчните структури са лишени от кръв или поради блокиране на кръвоносен съд от ембол или поради неговото разкъсване.


Дори и проблемите да съществуват кратко време, нарушенията могат да бъдат обширни, състоянието на пациента да се влоши значително и дори да завърши фатално. Преживелите мозъчен инсулт са подложени на продължително лечение за възстановяване на двигателната активност на засегнаните крайници, говора или други нарушения, като почти винаги това възстановяване е непълно. Функциите, контролирани от мозъчните полета, засегнати от инсулта се поемат от други структури. До момента не съществува медикамент, който да стимулира мозъчните клетки да правят това.

Американските специалисти са фокусирали своето проучване върху съединението инозин, което в експериментални изследвания на плъхове показало поразителни резултати. Плъховете, третирани с инозин след инсулт, са имали по-добра двигателна активност в загнатите крайници, като са изглеждали почти нормални 19 дни след инсулта, в сравнение с нелекуваните животни. Тяхната способност да плуват, друг ключов показател за мускулна сила на крайниците, също се подобрила след инозина в сравнение с нелекуваната група. При това подобрението се наблюдавало дори ако инозинът се давал 24 след инсулта.

Сканирането на мозъка на опитните животни показало наличието на нови връзки в различни мозъчни полета. Според специалистите, ако тези резултати се потвърдят и на хора, това ще бъде значителен напредък в лечението на инсултите. Резултатите от изследването са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK