“Български пощи” се оплаква от конкурентни куриерски компании

"Български пощи" ЕАД ще сезира Комисията за регулиране на съобщенията с оплакване, че куриерски компании нарушават монопола на дружеството. Това съобщи главният изпълнителен директор на "Български пощи" Стана Христова.

Според Закона за пощенските услуги компанията има монополно право до 2003 г. да предлага най-евтино разнасяне на пратки до 350 грама и лиценз за основен пощенски оператор. Частните куриерски компании могат да доставят такива пратки, но срещу петорната цена на стандартното писмо до 20 грама, което означава 1.25 лева, а те предлагат услугата на по-ниска цена, обясни Христова.

В средата на миналата година Министерството на транспорта и съобщенията издаде 26 удостоверения за регистрация на куриерски компании. Комисията за регулиране на съобщенията може да извърши проучване на пазара, но при условие че "Български пощи" представи конкретни доказателства за нарушенията, поясни Христова. Санкцията за нарушение на монопола е от 1000 до 10 000 лева.


Според експерти от Комисията за регулиране на съобщенията оплакването за нарушаване на монопола трябва да бъде внесено в Комисията за защита на конкуренцията.

От куриерските компании засега се въздържаха да коментират за "Дневник" твърдението на "Български пощи". "Интайм" и Ти Ен Ти поискаха време, за да се запознаят с проблема. "Няма такова нещо", заявиха кратко от "Тип топ куриер".

Пощенските услуги ще поскъпват, тъй като в момента цената им е значително под себестойността, съобщи още Христова. Тя обясни, че дружеството е пропуснало да предложи увеличение на тарифите в началото на годината. Последното поскъпване беше през септември м.г. От началото на 2003 г. цените ще се определят не според съдържанието на пратките, а според бързината при доставката им, каквито са изискванията на Всемирния пощенски съюз. Дотогава трябва да е готова системата на разпределение на разходите на "Български пощи". Неприсъщите разходи на "Български пощи" са намалени с 20% от началото на годината и е въведен строг контрол. Печалбата на дружеството за 2001 г. е 1.3 милиона лева преди данъчно облагане, като компанията е платила 990 хиляди лева дивидент на държавата.

В края на юни "Български пощи" бяха застрашени от блокиране на сметките в клоновете в цялата страна заради съдебен спор с "Булбанк" за изгубени пратки на финансовата институция, каза Христова. Дружеството е платило на банката 140 хиляди лева. В момента се изясняват причината за спора и дали "Булбанк" има основание за него. "Български пощи" вече е създала регистър на сключените от компанията 800 договора. В него ще влязат и договорите за изпълнение на обществени поръчки.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK