"Лава ойл" възражда производството на лавандула

Компанията "Лава ойл", която си е поставила за цел да възроди бизнеса с лавандулово масло в Бургаския регион, започва изграждане на нова дестилационна фабрика до село Брястовец.

"Фабриката ни в село Просеник, която е единствена дестилира лавандулово масло в региона, вече няколко години се развива успешно благодарение на възприетата схема за работа с производителите на лавандула. През есента ние им продаваме разсад на една трета от цената му. Така обвързваме производителите, като, от една страна, те се ангажират с дейността, като инвестират в нея, от друга - ние правим тази инвестиция възможна. През следващия сезон те изплащат дължимите ни суми с продукция, което пък подсигурява суровина за фабриката. Резултатите, които сме постигнали по този начин, ни правят оптимисти по отношение на инвестицията, която осъществяваме сега", каза Стоян Иванов, управител на "Лава ойл".

По-високата изкупна цена в сравнение с установената на пазара в страната, която бургаската компания предлага на производителите, е друг способ да ги стимулира. Около 22 долара за килограм от ароматното растение получават производителите при сделка с "Лава ойл". Това е с 4 долара над пазарната цена през този сезон, твърди още Иванов.

Така от 10 декара могат да се спечелят приблизително $1100- $1320. Като се приспадне разходът по отглеждането, средната печалба е около $1000. Ако обаче годината е добра, средният добив може да достигне 7-8 килограма от декар и тогава чистата печалба може да бъде $1560, уверява Иванов.

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK