ИПК "Родина" иска прокурорска проверка за "Демокрация"

Съветът на директорите на ИПК "Родина" реши в понеделник да поиска от Софийския градски съд да обяви в несъстоятелност "Издателство Демокрация" ЕАД. Бордът поръча на изпълнителния директор на печатницата да поиска от главния прокурор и проверка дали има данни за престъпление срещу кредиторите. Съветът на директорите, чийто шеф е пресаташето на вицепремиера Николай Василев - Марияна Личева, смята, че управляващите издателство "Демокрация" са нарушили член 227 Б от Наказателния кодекс. Той гласи, че търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 15-дневен срок от спирането на плащанията не е заявил това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до 5000 лева. Николай Василев, който е принципал на ИПК "Родина", обяви преди десетина дни, че ще поиска среща с лидера на СДС Надежда Михайлова, за да изяснят как ще бъдат погасени задълженията на синьото издателство. Михайлова отклони поканата. "Не мога да коментирам искането, защото трябва детайлно да се запознаем с него", заяви в понеделник пред "Дневник" заместник-председателят на СДС Пламен Орешарски. Полиграфическият комбинат беше наясно с дълговете. Със спирането се опитахме да намалим загубата на кредиторите, допълни Орешарски.

Бордът поиска да бъде обявена в несъстоятелност и "Европреса" ООД, която издаваше "Дума", преди вестникът да бъде поет от оръжейния търговец Петър Манджуков.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK