Арабски консорциум ще строи новата писта на летище София

Кувейтско-арабският консорциум Mohammed Аbdulmohsin Al-Kharafi & Sons и Admak General Contracting Company е класиран на първо място в търга за строител на новата писта на летище София. Това съобщи изпълнителният директор на аерогарата Стоил Пашкунов.

Офертата на консорциума е за 62.6 милиона долара с търговска отстъпка от 9.6 милиона долара. Това означава, че след преговори цената на строителството може да бъде свалена до 52-53 милиона долара. Средногодишният оборот на двете компании е около 460 милиона долара.

Очаквам договорът с консорциума да бъде подписан в средата на септември, след като изборът получи одобрение от Кувейтския инвестиционен фонд за арабско сътрудничество, обясни Пашкунов. Фондът отпуска 40 милиона долара, останалите средства за строителството ще са от собствени приходи на летището.


Финансирането от арабския фонд дава предимство на кувейтски и български компании да участват в проекта, тъй като получават бонус от 10% върху цената, каквато преференция е заложена в споразумението с фонда.

В средата на юни шест международни консорциума подадоха оферти да строят новата писта. Това бяха италианско-кувейтският "Салини-W.L.L", германско-българският "Сарко"(включващ фирмите "Зюблин" и "Мостстрой"), "Аларко" с участието на българската компания "Автомагистрали", австрийско-българският "Страбак", "Италстра" (съставен от италианската "Италстрада", германската "Феростал и "Пътстрой 92") и кувейтско-арабският консорциум Mohammed Аbdulmohsin Al-Kharafi & Sons и Admak General Contracting Company. Най-високата предложена цена беше 63.2 млн. долара.

В края на миналата седмица представители на компанията Mohammed Аbdulmohsin Al-Kharafi се срещнаха с председателя на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Петко Николов. Международната компания, базирана в Кувейт, заяви интереса си към приватизацията в туризма, строителството и готовността за инвестиции във високите технологии.

Консорциумът Mohammed Abdulmohsin Al- Кharafi/ Аdmak General Contracting e изградил международните летища в Кувейт и Адис Абеба, автомагистрали в Сирия и Кувейт. Реконструирал е летището в Абу Даби.

-------------------

Новата писта ще е дълга 3.6 километра и ще позволи кацането на тежки самолети "Боинг 747". Очаква се след пускането на новата писта и терминал пътниците на летището да се увеличат от 1.1 милиона на 3.5 милиона до 2010 година. За изграждането на пистата ще бъдат отчуждени 1500 декара земя, за която летището ще плати 10 милиона лева. Отделно ще бъде избрана компания, която ще укрепи коритото на река Искър в близост до летището.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK