Петър Александров: Високият акциз изяде потенциала за растеж

Г-н Александров, каква бира пиете?

- Пия "Пиринско пиво", а ако няма - "Златен елен". Предпочитам тези марки, но не по административни причини. Съпругата ми също пие "Пиринско пиво".

С какъв финансов резултат "Пиринско пиво" завърши 2001 г.?


- Миналата година завършихме с над 17 млн. лв. приходи от продажби, като финансовият резултат беше печалба от над 1 млн. лв. преди облагането с данъци. Нетната печалба пък беше от порядъка на 700 хил. лв. Мога да кажа, че ефективността на производството е подобрена рязко от началото на тази година. В края на тази година очакваме нетна печалба от 2 - 2.5 млн. лв.

Как оценявате условията за бизнес в страната?

- Бирата е бързооборотна стока и зависи от крайното потребление. Пивото все още е евтин продукт в сравнение с други стоки, които могат да й бъдат заместители. Пазарът на бира се е свил с 2% от началото на годината досега и може би ще се задържи на същото ниво като през 2001 г., защото акцизите са изяли потенциала за растеж на пазара. Другият фактор, който се отрази негативно върху продажбите, е лошото време това лято.

Засега не мога да кажа, че макроикономическите условия в страната са някаква генерална пречка за правенето на бизнес. Но в един сектор като нашия, в който има много голяма конкуренция, дори дребните бюрократични спънки дразнят, защото до голяма степен са абсолютно безсмислени.

Как ще се отрази на компанията предстоящото увеличение на акциза на бирата?

- Акцизът влияе негативно на пазара на пиво. Но може би по-голямата опасност е свиването на цялото потребление заради падането на платежоспособността на населението като цяло. Това за мен е по-големият проблем. Защото, ако реалните доходи на населението се увеличават, повишаването на акциза не би трябвало да е някаква заплаха за бранша.

Увеличават се цените на по-необходими продукти и едно леко повишение на акциза ще засегне пивоварната промишленост, като забави още растежа. Така че не мога да кажа, че приветствам вдигането на акциза, защото това крие опасности. Сега виното ще се освободи от акциза, но това е по-скоро жест на правителството, което вижда, че винопроизводството не върви с добри темпове. Същевременно биреният пазар се развива добре. Няма смисъл да пълним хазната от акциз от стока, която се явява като алтернатива на високоалкохолните напитки или виното.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK