"Плама" получи поредна отсрочка от кабинета

Представителите на "Нова Плама" и министърът на икономиката Николай Василев постигнаха късно в сряда споразумение за възстановяване на производството в рафинерията, съобщи изпълнителният директор на рафинерията Росен Софрониев. Министерството на икономиката е обещало да изготви и внесе в парламента законопроект, с който дружеството ще погаси стари задължения към бюджета, а в замяна правителството ще се ангажира да отстрани предишни екощети. Законопроектът обаче ще бъде внесен само ако в предприятието бъдат назначени още 200 работници, ако се сключи договор с пристанище за доставките на нефт на "Нова Плама" и бъде доставена първата пратка петрол.

Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е обещал да направи опит да възстанови държавната собственост върху пристанище "Петрол"-Варна. Проблемът около спорния обект трябва да бъде решен до 15 август. Според Софрониев именно липсата на пристанищен терминал е основната причина комбинатът да не работи. Ако вариантът с варненския порт на "Петрол" се провали, от рафинерията ще проучат може ли доставките на нефт да минават през пристанище "Бургас". Софрониев обаче смята, че засега не е ясно дали бургаският вариант е възможен, без да се започне строеж на ново пристанище, терминали, петролно депо, което би отнело много време и пари. Не е изключен и вариантът порт "Петрол" и "Плама" да постигнат съгласие за доставки от Варна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK