"Рибекс" АД възстановява добива на култивирани миди

Бургаската компания "Рибекс" ще инвестира 100 хил. лева, за да възстанови добива на култивирани морски миди. Това съобщи за "Дневник" управителят й Костадин Гайдаров. Средствата ще бъдат вложени в колектори за носещи линии на мидените плантации край остров Свети Иван до Созопол. А първата реколта, която ще стане възможна благодарение на инвестицията, ще бъде събрана през февруари 2003 г.

"Инвестициите в добив на миди се възвръщат сравнително бързо. От всеки колектор се събират средно по 30 кг, като цената в момента е около 5 лева за килограм. Обикновено реколтата е в рамките на 130 - 150 тона. Това дава възможност вложението ни да се възвърне още с първата реколта", посочи Гайдаров.

Според него от липсата на мащабно производство на миди в България печелят само вносителите, които на практика стимулират отрасъла в страните, от които внасят. Производители от Франция, Швеция, Испания и Дания признават, че Черно море е база, която дава добър прираст и миди с най-добри качества, допълни Гайдаров. Разработените в близкото минало мидени продукти, някои от които с доказани профилактични и лечебни свойства, са имали добър прием на европейските пазари.

Плантацията край остров Свети Иван е първото и единствено засега стопанство за производство на култивирани миди в страната, в което добивът е промишлен. Малки частни плантации за миди има край Созопол и Черноморец, но производството им е незначително. През 2000 година "Рибекс груп" приватизира Института за рибна промишленост, чиято собственост е мидената плантация край остров Свети Иван, и инвестира над 50 хил. лева за изплащане на стари задължения на плантацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK