Войводиново привлича поток от инвестиции

Село Войводиново е на път да поведе класацията по чужди инвестиции в пловдивската община Марица, като по предварителна информация техният обем ще бъде между 700 000 и 1 млн. долара. До края на годината се очаква да бъдат разкрити и минимум 120 нови работни места, след като три френски и две немски компании получиха терени и разрешителни от общината. Това съобщи за "Дневник" кметът на селото Атанас Христозов.

На площ от 4 дка френската "Исткорт къмпани" ЕООД започва изграждането на цех за хирургически конци и игли. Президентът на компанията Бернар Майо представлява и друга фирма от Франция, която е защитила проект за цех за музикални струни и аксесоари. Кметът Христозов съобщи още, че в процес на реализация е и малко предприятие за производство на мая и подправки за хранително-вкусовата промишленост. То е собственост на френския гражданин от български произход Роберт Дончо Петров. За целта той е купил и преустроил стара сграда в района на Войводиново.


Основен конкурент на французите са бизнесмени от Германия. Двата водоизточника за минерална вода вече са собственост на германското дружество "Тракия уотър" и в най-скоро време старият цех ще бъде превърнат в модерно предприятие, твърди Христозов. Програмата на германците предвижда затворен цикъл - от производството на пластмасовите бутилки до реализацията на крайния продукт. Вече се монтира новата поточна линия.

Кметството е в процес на разговори и с друга немска компания, която търси терен за цех за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост в областта на сладкарството и месопреработването. В процедура на узаконяване са и документите на сладкарска фирма от Армения. От няколко години тя развива дейност, но в частни помещения под наем. Те вече са собственост на производителя, купени са и нови 6 дка за разширяването им.

"Ако всички проекти се реализират, очертава се около селото да се оформи нова индустриална зона", коментира Атанас Христозов. Селото се намира на 3-4 км от Пловдив и до него има осигурен градски транспорт. Цената на терените там обаче е няколко пъти по-ниска от тази в областния град.

На територията на Войводиново има и няколко български предприятия, които също се развиват добре. Селото разполага с колбасарски цех, цех за строителни материали и заготовки, предприятие за подемна техника, алкохолен цех и бетонов възел. С добър пазар разполага и италианската фирма за санитария ХИС.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK