Дъждовете отлагат бялата жътва

Стартът на тазгодишната "бяла жътва" се отлага за по-късна дата заради зачестилите напоследък дъждове. Това съобщи за “Дневник” директорът по производствените въпроси на "Черноморски солници" Васил Иванов. Традиционно събирането на солта започва в началото на август и приключва с настъпването на дъждовния период през есента. През тази година обаче солодобивът ще започне най-рано в началото на септември. Според специалисти, работещи в "Черноморски солници", това не дава гаранции за добро качество на събраната продукция, което е силно зависимо от влажността. Освен това отложеното начало на солодобива означава и съкращаване на периода, през който дейността ще се осъществява, което неминуемо ще доведе до нисък производствен обем.

“Въпреки наднорменото количество дъждове запазваме самообладание и сме оптимисти за крайния резултат. Все още има шанс да преодолеем неблагоприятното влияние на дъждовете”, коментира Иванов. Той поясни, че съкратеното време, с което ще разполагат за добив, ще компенсират с увеличаване на работната ръка. Вече е сформирана група от 140 сезонни работници, основно от русенските села. Групата е в очакване да започне работа. Според експертите на солодобивното дружество обаче през тази година е невъзможно да бъде постигнат миналогодишния рекорд от 70 тона добита сол. Директорът по производствените въпроси на "Черноморски солници" каза по-този повод, че тази година бургаското предприятие ще произведе не повече от 40-45 хил.тона сол, което е с около 10 хил.тона по-малко от средния годишен добив от 55 хил. тона. Той поясни, че предходната година не може да се използва за сравнение, тъй като добивът през нея е бил най-добрия от десет години насам и е необичайно висок. Подобно количество в предприятието е добивано само през 1990 г., но през следващата година реколтата е била едва 17 хил. тона.

Предприятието “Черноморски солници” е създадено през 1906 г. с цел добиване на морска кристална сол чрез слънчево изпарение на морската вода. През 2000 г. 80% от единственото по рода си солодобивно предприятие у нас станаха собственост на “Булсол”АД срещу 1 757 хил. долара. Трийсет на сто от цената купувачът плати при подписването на договора, а 70 на сто - 45 дни след това. Купувайки солниците, "Булсол" пое ангажимент да направи за три години инвестиции в размер на 1 700 хил. долара.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK