Съдбата на четири професионални пенсионни фонда остава неясна

"Четири професионални пенсионни фонда все още остават под законовия минимум от 15 хиляди осигурени лица", заяви в сряда председателят на Държавната агенция по осигурителен надзор (ДАОН) Бисер Петков. Става въпрос за професионалните фондове на "Родина", Ай Ен Джи, "Нютон Сила" и "Лукойл-Гарант". До този момент общият брой на членовете им е малко над 25 хиляди (при общо 153 хиляди осигуряващи се лица) , а сборният им пазарен дял не надхвърля 17 на сто.

В тези четири фонда са акумулирани около 14 милиона лева от общо събраните 82 милиона лева от всички осем дружества. В нормативната база е записано, че две години след регистрацията на професионалните фондове трябва да се наберат поне 15 хиляди осигурени. Няма обаче никаква яснота какво става, ако това изискване не бъде спазено. "В кодекса няма ясни предписания какви мерки трябва да предприеме надзорът в този случай", каза Петков. Крайният срок за достигане на изисквания праг започва да тече от края на ноември до 13 декември.

В подготвяния кодекс за социално осигуряване са предвидени две възможности, с които тези четири фонда ще могат да продължат дейността си. Едната от тях е да се премахне прагът за минимален брой осигурени. Другата възможност е да се удължи срокът за достигане на прага с още една година. Очакванията на ДАОН са до края на ноември в пленарната зала да бъде прието все пак някакво компромисно решение. Не е изключено сегашният праг да остане в сила и да отпадне впоследствие. Ако това стане обаче, не е ясно какво ще последва за четирите фонда и осигурените в тях лица. За доброволните фондове например важи изискването , че ако не наберат 10 хиляди лица, им се отнема лицензът.


Ситуацията се усложнява и от факта, че все още няма приета наредба за прехвърляне на членове от един фонд в друг. "Работим усърдно по разработването на наредбата и в най-кратък срок след гласуване на кодекса в парламента ще я изпратим в Министерския съвет за приемане", обясни шефът на пенсионния надзор. Всичко това обаче надали ще стане преди края на тази година.

Самото прехвърляне на членове от един фонд в друг също ще създаде доста главоболия както на ДАОН, така и на осигурителните дружества. "Отново ще станем свидетели на рекет от страна на осигурителните посредници, на жалби от клиенти и стотици измамени осигурени", смята представител на голямо пенсионно дружество, пожелал да не бъде назован. Ситуацията се усложнява и от факта, че в тези фондове членове са работещи в тежки условия на труд и с ниска степен на образование, което ги прави лесна плячка за недобросъвестни осигурителни посредници.

Сред представителите на пенсионния бранш липсва единодушие по въпроса дали да отпадне прагът или не. Тези, които вече са покрили законовия минимум, разбираемо са против промяната. "Ако един фонд не е привлякъл определен брой членове, той не може да се самоиздържа и рано или късно ще трябва да бъде закрит", твърдят в тази група от компаниите. Те дават за пример универсалните фондове, където по чисто финансови причини минималният брой членове трябва да е поне 50 хиляди, за да може дружеството да печели и да предлага качествени услуги на осигуряващите се. Фондовете, които обаче все още не са набрали 15 хиляди членове, смятат, че минималният брой осигурени лица е формален критерий, който не гарантира финансовата стабилност на фонда. Освен това представители на тези фондове смятат, че ако прагът не отпадне, ще намалее конкуренцията на пазара.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK