КЗК ще разгледа първото поглъщане на пенсионния пазар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще разгледа на свое заседание идната седмица казуса по вливането на Българско пенсионно-осигурително дружество (БПОД) в ПОК"Доверие". Документите на двете дружества бяха внесени в комисията в края на миналия месец. На 24 октомври е била уведомена за това и Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН). През последните дни експерти на надзора извършват пълна проверка на дейността на двете пенсионни дружества. Проверката е част от намеренията на ДАОН да се запознае със състоянието на всичките осем осигурителни компании и няма пряка връзка с обединяването на БПОД и "Доверие".

Очакванията са антиминополният орган да се произнесе положително по първата сделка за консолидация на пенсионния пазар. Още повече че за нуждата от окрупняването му се говори отдавна, като по мнение на шефовете на по-големите фондове до една-две години на пазара ще останат не повече от три-четири пенсионни компании. По последни данни към края на септември в универсалния фонд на БПОД се осигуряват 8.8% от всичките подлежащи на това близо 1.5 млн. българи, докато по същия показател "Доверие" държи около 40%. След консолидацията общият дял на новата мегакомпания на този пазар ще е близо 49%. Сред професионалните фондове БПОД държи дял от 7.1%, "Доверие" - 36 на сто, а сборно ще имат 43%. След вливането при доброволните фондове в новата обща институция ще се осигуряват една четвърт от българите, които заделят пари за трета пенсия.

След мнението на КЗК двете дружества ще трябва да внесат документи за одобряване и в ДАОН. Процедурата по закон трае максимум четири месеца и може да се оприличи на прелицензиране. Едва ли до края на тази година надзорът ще бъде готов със становището си. Предвижда се и Съветът по социално осигуряване също да се произнесе по консолидацията. След като държавните институции одобрят сделката, ще започне същинската част от процедурата по вливането. За целта всяка акция на "Доверие" ще бъде разменяна за 1.8 акции на БПОД. Схемата по размяната на акции предвижда да се увеличи капиталът на "Доверие" с нова емисия в размер на 2.5 млн. лв., която да бъде изцяло изкупена от настоящите акционери на БПОД.

Междувременно стана ясно, че от гласуваното увеличение на капитала на "Доверие" от 10 млн. лв. на 15 млн. лв. са записани 12.5 млн.лв. Вноската си е превел единствено мажоритарният акционер "БЗП груп" (основен собственик още в БПОД и "Булстрад"). По този начин делът му е нараснал от 85.33% на 88.19%. Делът на КНСБ е спаднал пък от 13.17% на 10.53%. След консолидацията на двете пенсионни дружества делът на БЗП ще бъде 84%, на КНСБ -около 9%, а на ДЗИ - близо 4.5 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK