ДДС може да се връща по-бързо

Сроковете за връщане на данък добавена стойност (ДДС) на компаниите, които ползват ДДС-сметка, може да бъде намален. Това заяви заместник-министърът на финансите Гати ал Джебури на среща с членове на Асоциацията на чуждите инвеститори в България (БИБА) късно в понеделник. На нея заместникът на Милен Велчев представи данъчната и финансовата политика на правителството към едрия бизнес.

Срокът за връщане на ДДС на тези компании ще се съкрати от сегашните 45 на 30 дни. За това според Гати ал Джебури няма нормативни пречки, тъй като в Закона за ДДС е заложен максимален срок от 45 дни. Намерението на правителството е да улесни бизнеса по отношение връщането на ДДС, като намали административните пречки, което ще съкрати и срока, обясни Гати ал Джебури. Използването на ДДС-сметката беше въведено на 1 август тази година и имаше за цел да намали източването на ДДС от бюджета и да повиши събираемостта на данъка.

Финансовият директор на "Нестле България" Антъни Крукс заяви по време на дискусията, че бизнесът няма полза от тази сметка, тъй като не е в състояние да принуди партньорите си също да я използват. А това я прави безсмислена, отбеляза Крукс. Според Гати ал Джебури големите кoмпании са в състояние да накарат доставчиците си да използват сметката, тъй като за изрядните платци не съществува риск ДДС да не бъде върнат.


На въпроса на представителя на "Интерлийз" Теодор Маринов как правителството смята да въведе на практика промените по отношение на ДДС заместник-министърът на финансите отговори, че ще се работи в две насоки. Едната е въвеждане на оценъчна система за служителите в данъчната администрация, която ще е обвързана с финансови стимули за добра работа, а втората е намаляване на времето за връщане на ДДС. Като цяло това е в тон със заявеното намерение от страна на правителството за улесняване на процедурата по плащане на данъци, каза Ал Джебури.

В съответствие с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, данък печалба вече ще е един, а не два, както бяха досега. Размерът на данъка ще остане 23.5%, като от 2004 г. ще бъде намален на 20%, а от 2005 - на 15 процента.

Гати ал Джебури припомни и увеличението на амортизационните отчисления. Най-голямо (с 50%) е то за хардуер и софтуер. Така правителството се надява да облекчи компаниите и да създаде условия за внедряване на високотехнологични производства в България. Министерство на финансите разчита изключително много на бизнеса да дава идеи да подобряване на бизнес-климата в България като цяло и работата на данъчната администрация в частност, заяви ал Джебури. За тази цел ще бъде създаден отдел в Министерството на финансите за контакт между бизнеса и министерството.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK