Приватизацията на "Чешки телеком" пропадна окончателно

Сделка между чешкото правителство и "Дойче банк" по приватизацията на "Чешки телеком" няма да има, тъй като двете страни не успяха да се договорят по финансовите параметри. Тази новина предадоха в сряда водещите информационни агенции, позовавайки се на изявления на представители на кабинета в Прага. Съветникът по приватизацията на телекома - инвестиционната банка "Джей Пи Морган", е препоръчал на правителството да прекрати финализирането на сделката по финансови причини. "От тези позиции вече можем да кажем, че преговорите пропадат окончателно. Сегашната ситуация не ни позволява да продължим с финализирането на сделката при условия, които не гарантират предимства за държавата" твърди финансовият министър на Чехия Бохуслав Соботка, цитиран в чешката преса. "Не сме поставени под толкова голям натиск, за да приемаме каквито и да е условия за телекома. Сигурно е, че правителството ще реши да прекрати приватизацията и оттук нататък остават открити възможностите за търсене на нови варианти за бъдещето на компанията", каза в сряда пред агенция "Ройтерс" чешкият премиер Владимир Спидла.

През август чешкото правителство избра консорциума между "Дойче банк" и датския телекомуникационен оператор TDC за предпочитан купувач на държавния дял от 51% в "Чешки телеком". Кандидат-купувачите тогава предложиха цена от 1.82 милиарда евро за пакета акции, като предстоеше да се уточнят условията и по закупуване на допълнителни дялове от миноритарните акционери на компанията. Окончателното приключване на сделката беше отложено веднъж с един месец, тъй като преговорите се оказаха по-трудни от очакваното. Последният определен срок за завършване на сделката беше 30 ноември, но до прогрес в спорните параметри така и не се стигна. На практика воденият от "Дойче банк" консорциум не желае да даде същата цена за 27% от 33.5%-ния дял от телекома, който държи миноритарния акционер "ТелСорс" (съвместно дружество между холандската KPN и швейцарската "Суиском"). По-високата цена за държавния дял се обвързва с притежаваната "златна" акция от чешкия Национален фонд за управление на държавната собственост.

"Основната причина за пропадането на приватизационната сделка е непостигнатото съгласие между "Дойче банк" и "ТелСорс". Тя се дължи на факта, че "Дойче банк" има прекалено малко налични ресурси, за да спази дадените обещания към правителството и същевременно да подготви достатъчно атрактивна оферта за дяловете на миноритарните акционери и по-специално този на "ТелСорс", имащ силни позиции в телекома", обясни Соботка. Официалното правителствено решение по прекратяването на сделката предстои да бъде обявено на 2 декември.

Финансовият министър обаче е на мнение, че "Чешки телеком" трябва да бъде подготвена за нова приватизация, която вероятно ще се осъществи в средносрочен времеви план, но е добре да бъде завършена в рамките на мандата на сегашното правителство (т.е. до края на 2003 г.). Експресният коментар на анализаторите е, че без приходите от сделката и някои други извънредни постъпления държавните финанси ще бъдат сериозно разклатени и е твърде вероятно дефицитът в бюджета да достигне 7.8% от брутния вътрешен продукт за тази година.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK