"Поморийски солници" ЕАД ще оцелява с нов продукт

Дружеството "Поморийски солници" започва производство на една от основните суровини, използвани в керамичните заводи. Тя служи за гланциране повърхностите на керамични и теракотени изделия и производството й е базирано на черноморската луга. С новото производство ръководството на солниците ще направи опит да продължи дейността на предприятието, което колабира, съобщи изпълнителният директор на "Поморийски солници" ЕАД, Емануил Гавальов. Според него кризата е започнала с отделянето на "Поморийски солници" от "Черноморски солници" ЕАД - Бургас, през 1999 г. Обособяването на "Поморийски солници" като самостоятелно дружество е съвпаднало с реституцията на солодобивните полета. Собствениците на върнатите имоти са отказали да работят с дружество и са се заели сами да добиват сол. За целта били създадени няколко частни кооперации. В същото време банките отказвали да отпуснат кредити за закупуване на суровина за солодобивното предприятие заради задлъжнялостта му.

Капиталът на "Поморийски солници" ЕАД е 100% собственост на държавата. От 1 декември работниците, занимаващи се с добив и преработка на сол, са съкратени. В новото производство на "Поморийски солници" са ангажирани 12 от общо 54-те работили в дружеството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK