"Нафтекс" влезе официално в Евробанк

Холдингът "Нафтекс" влезе официално в Евробанк след проведеното общо събрание на акционерите, на което беше променен почти изцяло съставът на надзорния й съвет. За председател на съвета беше избран шефът на "Нафтекс" Митко Събев, а за негов заместник - бившият говорител на кабинета "Костов" Михаил Михайлов. В надзора са още представители на "Еврокапитал България", "Петрол" АД и на юридическата фирма на "Нафтекс" "Юрекс консулт". Самата компания "Еврокапитал България" към настоящия момент притежава 85.35% от Евробанк. Предвижда се сделката по смяната на собствеността в банката да бъде финализирана окончателно в първите десетина дни на 2003 г. Тогава новите собственици ще решават и как ще бъдат разпределени акциите в банката между отделните фирми от петролния холдинг.

До този момент Евробанк бе собственост на словашкия инвестиционен фонд "Истрокапитал", който отдавна търсеше купувач на акциите си в кредитната институция. След като сделката с консорциум, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), пропадна поради неразбирателство по отношение на цената, "Нафтекс" успя да се договори със словаците и купи мажоритарния дял в Евробанк. Преговорите за покупката се водеха няколко месеца, като по неофициална информация цената на сделката е около 25 млн. лв.

Новите собственици предвиждат да увеличат числеността на управителния съвет. Сега той се състои от председател Емил Ангелов, заместник-председател Бисер Митриков и членове Антон Тодоров и Ивелина Денчева. Към този състав се очаква да се присъединят директорът на "Маркетинг и връзки с клиенти" Константин Йорданов и директорът на "Капиталови пазари" Юри Станчев. Те двамата трябва да получат сертификатите си от БНБ. Юри Станчев се премести през октомври от Нефтинвестбанк.


Решението Митко Събев да закупи Евробанк дойде, след като преди повече от година той раздели бизнеса си с Петя Славова. Двамата постигнаха договореност Славова да остане в Нефтинвест (сега Инвестбанк), а Митко Събев и "Нафтекс" да се преместят в Евробанк. Събев и Славова разделиха и останалия си бизнес, между които винпром дружествата "Черноморско злато" и "Винекс - Бургас", както и бившия държавен монополист в търговията с горива "Петрол".

Очакванията на мениджмънта на кредитната институция са годината да се завърши с печалба от около четири млн. лв. След като за финансовата 2001 акционерите получиха дивидент от 12 на сто, прогнозите са сега той да бъде 20%. Към края на годината активите на банката ще достигнат 220 млн. лв., а кредитният портфейл да е близо 50% от тях, или 105 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK