"Карлсберг" похарчи над 7.5 млн. лева за 27% от "Пиринско пиво"

Датската компания "Карлсберг Брюерис" вече е собственик на 94.5% от капитала на благоевградската пивоварна "Пиринско пиво", след като собствениците на 282 212 акции от дружеството ги продадоха на приключилото търгово предложение на чуждестранния инвеститор. Досега датчаните притежаваха 67.17% от бирената фабрика. Цената, по която те изкупиха книжата, беше 26.45 лв. за бройка, което означава, че за удовлетворяване на заявките за продажба са похарчени 7 464 507 лева. Така инвестицията на "Карлсберг" само за закупуването на завода надмина 25.7 млн. лева. Парите ще бъдат преведени по сметките на досегашните акционери през следващата седмица. Най-печеливш от операцията ще се окаже "Златен лев холдинг", който продаде всичките си 262 926 акции, или над 25% от капитала на "Пиринско пиво" за над 6.95 млн. лева. Агенцията за приватизация също се включи в предложението, като пласира държавните 407 книжа от дружеството.

След 20 януари ще започне процедурата по отправянето на ново търгово предложение на "Карлсберг", като този път целта ще бъде отписването на "Пиринско пиво" от публичност, съобщиха запознати. Офертата ще се отправи отново чрез инвестиционния посредник "Златен лев брокери". Цената най-вероятно ще бъде същата - 26.45 лева. Свалянето на акциите на благоевградската пивоварна от фондовата борса ще стане само ако повече от половината от останалите собственици на книжа от завода подкрепят предложението, като продадат акциите си или гласуват в полза на отписването на общо събрание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK