Още новини

Хлебозаводът в Пловдив се продава за трети път

Трети търг за продажбата на общинския хлебозавод "Хебър" е обявила за 17 януари пловдивската агенция за приватизация. Предишните два бяха миналата година, но на наддаванията не се яви нито един кандидат. Поради липса на инвеститорски интерес цената е свалена на 2.1 млн. лева. Към днешна дата има само две-три запитвания за "Хебър" но все още никой не е закупил тръжна документация, съобщи директорът на ПОАП Николай Караиванов. Точно преди Коледа производството спря заради големи задължения на хлебозавода и липса на оборотни средства.

"Поморийски солници" АД има нов директор


Със заповед на министъра на икономиката Николай Василев е назначен нов директор в "Поморийски солници" АД. Това е Иван Проданов, който сменя досегашния директор Емил Гавальов, съобщиха вчера от дружеството. Проданов е инженер-агроном от Поморие, досега се е занимавал с частен бизнес. През декември миналата година бяха съкратени 42 души от поморийското дружество, които след това обявиха гражданско неподчинение. Те обвиниха Емил Гавальов в лош мениджмънт, неосигуряване на договори за преработка и износ на сол и водене на фирмата към фалит. Половината от тях отказаха да подпишат предизвестията за съкращаване и настояват да бъдат върнати на работа.

Българо-японски икономически форум ще се проведе у нас

В рамките на съвместната инициатива на представителството на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA) в България и Агенцията за насърчаване на търговията в петък ще се проведе българо-японски икономически форум в бизнес центъра "Електроимпекс". Целта е да бъдат представени на фирмите услугите, дейностите и програмите, насочени към подпомагане развитието на частния бизнес, търговията, експорта и туризма. От българска страна ще вземат участие представители на компании от хранително-вкусовата, машиностроителната, текстилната, хартиената промишленост, както и от енергетиката, селското стопанство и други.

Търговци от Плевен се заканиха да съдят държавата заради нова наредба

Търговци, собственици на хранителни магазини в Плевен и селата около града, се заканиха в понеделник, че ще съдят държавата в Страсбург, ако Министерството на здравеопазването не отмени наредба №7, която действа от 1 януари. Това стана ясно след среща на търговците с депутата от ОДС Васил Василев в Плевен. Според нея всички търговски обекти, които са от хранително-вкусовия бранш, трябва да обзаведат санитарни помещения, стаи за офиси и бани. Повечето от сегашните обекти в Плевен не отговарят на изискванията на новата наредба и тяхното затваряне за месец-два, за да бъдат преустроени, ще доведе собствениците им до фалити, категорични са търговците. Те смятат, че нововъведенията трябва да важат за новооткриващите се обекти. Мотивът им е, че досега са имали всички документи за дейността си и са изрядни данъкоплатци.

"Елпида" иска "Интел" да инвестира в нея

Японският производител на компютърни чипове "Елпида Мемори", джойнт венчър между електронните гиганти "Хитачи" и НЕК, съобщи, че ще поиска от "Интел" да направи капиталови инвестиции в него, предаде Ройтерс. Говорителят на "Елпида" отказа коментар за възможната големина на инвестициите, но заяви, че компанията иска споразумението да се сключи до края на март. Според анализатори японската компания има нужда от 668 млн. долара, за да изпълни програмата си за увеличаване на производствените мощности и намаление на разходите.

"АТ&Т" ще съкрати 3500 души

Американският телекомуникационен гигант AT&T ще уволни над 3500 души, за да компенсира намаляващото използване на междуградски телефонни разговори, предаде "Блумбърг". Това е продължение на вълната съкращения в компанията, която за последните две години уволни над 10 хил. служителя. Повече от половината от последната вълна съкратени ще са от ръководните структури на компанията. Според източници от компанията това ще намали разходите на AT&T с над 240 млн. долара годишно.

Коланино иска "Дженерал моторс" да помогне за спасяването на "Фиат"

Роберто Коланино, италианският предприемач, който работи по плана за спасяването на "Фиат" се надява да запази "Дженерал моторс" за партньор, предаде "Уолстрийт джърнал". Тази идея на Коланино среща скептицизма и на американската компания, и на банките кредитори на "Фиат". Коланино заяви още, че той лично ще се ангажира с водеща роля при прилагането на неговата стратегия. Експерти смятат, че Коланино ще закупи значителен дял от италианския автопроизводител, за да възроди компанията.

"АРЗ - Холдинг 2002" подписа договор за покупката на "Порт флот - Бургас"

"АРЗ - Холдинг 2002" ЕООД, София подписа договор за покупката на "Порт флот - Бургас" с Агенцията за приватизация в понеделник. Дружеството купувач се ангажира за три години да инвестира 4.85 млн. лева, да запази предмета на дейност на дружеството, както и да не предприема действия за ликвидация на "Порт флот - Бургас".

Туроператорите започнаха да сключват задължителни застраховки за отговорност

Близо 50 туроператорски фирми са сключили новата задължителна застраховка за отговорността на туроператорите при организиране на пътувания със застрахователна компания "Алианц България холдинг", съобщи БТА. Застраховката е въведена с последните промени в Закона за туризма. Крайният срок за сключване на застраховката е 31 януари 2003 г. Само за два работни дни пък МЗК "Европа" има няколко договорени продажби на новия си продукт.

Петнайсет организации от Врачанска област защитиха проекти по ФАР

Петнайсет организации от Врачанска област защитиха проекти по програмата ФАР на стойност 1 043 740 евро за професионално обучение на безработни и преквалификация на заети, предаде БТА. "Иком Интелект" - Враца, Търговско-промишлената палата, Домът на науката и техниката, Индустриалната стопанска асоциация, техникумите по текстил във Враца и Мездра и др. ще обучат 1837 души.

Росексимбанк развива облекченото кредитиране на земеделски проекти

Клонът на Росексимбанк в Русе се насочва към кредитирането на земеделски проекти, предаде БТА. Обсъжда се кредитирането на проекти, одобрени за финансиране по програма САПАРД. Един от проектите е за изграждане на силоз и сушилня за зърно на брега на река Дунав. Другите проекти са за модернизация на мелница, поемане управлението на мрежа от животновъдни ферми и други. Експерти в банковия клон разработват програми за облекчено кредитиране в селското стопанство, лизингови кредити за земеделска техника и друго финансиране в този отрасъл. Приоритет за клона през изминалата 2002 г. е била преработващата промишленост.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK