"Свиневъдство - Стамболово" не работи от няколко години

В изпълнение на обещанията си за бързо решаване на проблема с издадените компенсаторни инструменти правителството започна процедура по продажбата на около 100 свои пакета акции на фондовата борса срещу непарични платежни средства. Дружествата ще бъдат обединени в пулове, като най-оптимистичният срок за приключване на процеса е пролетта на следващата година. Вестник "Дневник" представя компаниите, от които собствениците на компенсаторки ще могат да купят акции, с цел да покаже състоянието на дружествата. Така всеки ще може да направи своя избор по-лесно.

-------------------

"Свиневъдство - Стамболово", чието седалище се намира в Сливен, е едно от публичните дружества, които в момента нямат никаква дейност и се издържат от отдаване на активите си под наем. Затова е и съвсем логично, че Агенцията за приватизация е включила държавния дял от него в списъка за продажба срещу компенсаторни инструменти. Това се налага, защото едва ли ще се намерят много инвеститори, които да са склонни да дадат реални пари за покупка на книжа от него.


Мажоритарен собственик на дружеството е сливенският "Мел холдинг" и затова централата на свинекомплекса също се намира в този град. Иначе село Стамболово е в община Павликени, Великотърновска област. Министерството на земеделието и горите притежава 92 508 акции от компанията, които са равни на 12.25 процента от нейния капитал. Те ще се продават в рамките на пул "Полиграфия", за който инвестиционните посредници можеха да подават оферти до понеделник (27 януари). Това е най-големият пакет в пула като брой акции, но със сигурност няма да е най-привлекателният за инвеститорите.

Според анализатори пул "Полиграфия" е най-слабият от всички, които се предлагат на борсата, тъй като в него не фигурира нито едно добре работещо дружество, може би с изключение на едноименната пловдивска компания, от която обаче се предлагат малък брой акции.

Свиневъдното дружество беше раздържавено при масовата приватизация при управлението на правителството на Жан Виденов. Още тогава контролният пакет беше закупен от бившия фонд "Мел инвест холдинг". През периода 1998-1999 г. частният собственик предприема две увеличения на капитала, като от първоначалните 38 505 лева той достига 754 860 лева, колкото е и в момента. Така делът на холдинга се повишава до 71 на сто, като за държавата остават едва 12.25 процента от губещото дружество. През последните години собственикът преструктурира пакетите си, като сега основен акционер с 51.03% от капитала на "Свиневъдство - Стамболово" е "Мел холдинг", а свързаната с него "Кооперация Зърно" държи други 28.47 процента.

През 2000 г. беше решено държавните акции от дружеството да се продават на централизираните публични търгове. Малко по-късно обаче тези аукциони бяха спрени с идеята да се проведат няколко заключителни. Впоследствие Агенцията за приватизация прие решение, че книжата на всички публични компании ще се продават на борсата, а не на масовата приватизация. И така повече от две години пакетът си остава държавен, като междувременно финансовото състояние на "Свиневъдство - Стамболово" се влошава заради амортизация на активите му.

За първите девет мeсеца на 2002 г. дружеството е отчело загуба от 28 хиляди лева, като продажбите му (от събиране на наеми) са само за 43 хиляди лева. За 2001 г. е реализирана печалба от 819 хиляди лева, но тя е изцяло от положителни разлики от продажба на активи. За сметка на това обаче компанията си има четирима изпълнителни директори, което е рекорд сред борсово търгуваните фирми.

По принцип има вероятност за държавните 12.25 на сто от капитала на дружеството да кандидатстват и портфейлни инвеститори заради правата, които им дава Законът за публичното предлагане на ценни книжа, при положение че преминат акционерната граница от 5 процента. Тогава те ще могат да назначат контрольор в компанията, който да следи за това как се управлява тя. Квота от 7-8 процента дава гаранции, че без съгласието на акционера дружеството не може да бъде заличено от списъка на публичните емитенти на ценни книжа. Предимствата от това са, че надзорът върху тези компании е доста по-силен. В случая със "Свиневъдство - Стамболово" практиката показва, че не може да се осигури добра ликвидност на акциите на фондовата борса. Засега на тържището на акции не е сключена нито една сделка с книжата на предприятието.

Най-големият плюс на дружеството, който се вижда в неговия счетоводен баланс, е липсата на задължения. За четири години те са намалени от близо 1.5 милиона лева на 34 хиляди лева на 30 септември 2002 г. Това навежда на мисълта, че ако "Свиневъдство - Стамболово" няма някакви скрити задължения, чистата цена на активите му при евентуална ликвидация би била доста висока. При такъв сценарий със сигурност ще спечелят и дребните акционери на дружеството. Рискът от инвестиране в книжа на тази фирма обаче си остава, тъй като никой няма да получи нищо, ако компанията продължи да съществува както досега.

---------------------------

Според брокера на инвестиционния посредник "Фаворит" интерес към акциите на "Свиневъдство - Стамболово" може да прояви само мажоритарният собственик, и то ако цената е приемлива.

Основният акционер в дружеството "Мел холдинг" няма да участва в наддаването за държавния пакет от "Свиневъдство - Стамболово", заяви изпълняващият длъжността "Връзки с инвеститорите" Веселин Прокопиев.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK