ДКЦК пусна търговите предложения за "Пиринско пиво" и "Калиакра"

Търговото предложение на датската компания "Карлсберг" за изкупуване на остатъчните акции в "Пиринско пиво" ще бъде публикувано вероятно в петък, след което благоевградската пивоварна ще бъде отписана от регистъра на публичните дружества. В сряда Държавната комисия по ценните книжа одобри офертата на чуждестранния инвеститор на цена от 26.45 лева. След като придоби 94.5% от капитала на пивоварната чрез изкупуване на книжата на големите акционери и след предишното търгово предложение, което приключи в началото на януари, "Карлсберг" прави последната стъпка пред делистването на дружеството от фондовата борса. Ако над половината от миноритарните акционери одобрят офертата, а се говори, че това е сигурно, "Пиринско пиво" ще престане да бъде публична компания.

От втори опит беше дадена зелена светлина и на търговото предложение за добричкия завод за рафиниране на олио "Калиакра". Регистрираната в Холандия компания "Сереол холдинг", която притежава над 85% от него, ще купува остатъчните пакети от дружеството на цена от 35.59 лв. за бройка. Предишният опит на холандците беше да внесат оферта по 8.37 лв., но комисията по ценните книжа отклони предложението. Очакванията сега са, че повечето от миноритарните акционери ще продадат акциите си на високата цена. Говори се, че местни спекуланти са предлагали на служителите на "Калиакра" да изкупят книжата им по 8-9 лв. за бройка, и то след като станаха известни параметрите на търговото предложение. Повечето от работещите в завода обаче са били достатъчно добре информирани за котировките на книжата, и са ги задържали, така че ще могат да ги пласират по 35.59 лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK