Градът на премиера търси пари от еврофондове за център за посадъчен материал

Около 150 хиляди долара са необходими на община Карлово за построяването на Център за производство на маслодайна роза и лавандула в град Баня, където адресно е регистриран премиерът Симеон Сокскобургготски, съобщи Красимира Боневска, началник отдел "Земеделие, гори и водни ресурси" в община Карлово. Проектът кандидатства за финансиране по програма САПАРД от две години, но по неизвестни за общината причини стои блокиран в министерството на земеделието.

Проектът предвижда върху 20 декара да се произвежда посадъчен материал за роза, а върху 15 декара за лавандула. Други 15 декара са предвидени за създаване на нови култури. Върху един декар има изградени оранжерии, но те се нуждаят от основен ремонт. Строителството на центъра може да стане за година, като от втората година на работа той може да мине на самоиздръжка, каза Боневска. Според проекта годишната възвращаемост на средствата ще бъде около 20%. Успоредно с това ще бъдат разкрити 20 нови работни места, а други над 400 производители от региона ще използват разсада за производство.

Успоредно с този проект върви и друг, който е частна инициатива на "Биохит Карлово" ООД. Дружеството ще кандидатства пред предприсъединителните фондове с проект за изграждането на база за билки и чайове с инсталация за добив на етерични масла в град Баня. Проектът е за 45 хил. долара. Предвижда се върху терен от 4 декара, който е собственост на фирмата, да бъде построен заготвителен участък за приемане, сушене и обработка на билки и диворастящи плодове, склад за продукцията предназначена за износ, както и участък за разфасовка на готова продукция, предназначена за вътрешния пазар. Частният производител ще произвежда плодови и билкови чайове по съвременни технологии, отговарящи на европейските изисквания. Капацитетът на това малко предприятие ще бъде 6.5 тона зелена маса на денонощие. Фирмата, в която има чешко и германско участие, е експортноориентирана и има партньори в Централна и Западна Европа. Предвижда се проектът да се реализира до 2004 г., като е възможно да се търси и частен инвеститор за създаване на съвместно предприятие. Очакваната годишната възвращаемост на инвестициите е 33%.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK