БПОД се влива в "Доверие" до април

Българско пенсионноосигурително дружество (БПОД) ще се влее окончателно в лидера в пенсионното осигуряване ПОК "Доверие" до началото на април. Това заяви за "Дневник" главният изпълителен директор на "Доверие" Даниела Петкова. След финализиране на процедурата делът на новото мегадружество на пенсионния пазар ще бъде 42%, а осигуряващите се граждани ще бъдат близо милион. Сега само "Доверие" има дял от 34.1%, заяви Петкова. Тя съобщи още, че в сряда са се провели окончателните разговори с експертите на Държавната агенция за осигурителен надзор (ДАОН) и до края на тази или началото на следващата седмица се очаква контролният орган да излезе със окончателното си становище, с което благославя първото вливане на пеннсионния пазар. Процедурата изискава становището на ДАОН да бъде изпратено до съвета по социално осигуряване, който също трябва да се произнесе по консолидацията. Очакванията са това да стане до края на февруари, като няма пречки мнението му да е положително. След това вливането ще трябва да бъде регистрирано в съда.

След като и това стане, се предвижда да бъде свикано и да се проведе общо събрание на акционерите на приемащата компания "Доверие". На него капиталът на дружеството ще бъде увеличен от сегашните 12.5 млн. лв. на 15 млн. лв., като бъде издадена нова емисия акция на обща стойност 2.5 млн. лв. Всички ценни книжа от новата емисия ще бъдат предназначени за акционерите на БПОД. Вече е ясно, че акция на "Доверие" ще бъде разменяна за 1.8 акции на БПОД. В момента акционерната структура е следната: "БЗП груп" има 88.19%, КНСБ е с 8%, а федерация "Металици" с 1 на сто от капитала. След консолидацията на двете пенсионни дружества делът на БЗП ще бъде 85%, на КНСБ - около 7%, а на ДЗИ - близо 4.5 на сто.

След консолидацията броят на осигурените в двете компании ще бъдат 954.6 хил.души, като от тях сега в "Доверие" са 783 хиляди. Управляваните активи на "Доверие" сега са за близо 80 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK