Братя Бобокови ще откриват заводи в Турция и Украйна

През юни русенската компания за производство на моторни масла "Приста ойл" АД ще открие нов завод в турския град Измит с капацитет от 80 хил. т. масла годишно, съобщи председателят на надзорния съвет на дружеството Атанас Бобоков. Наесен дружеството ще открие и морски терминал в Одеса за съхранение и превоз на базови масла. По-късно се планира и изграждането на завод за смазочни масла в Одеса. Инвестицията в двата проекта ще бъде за общо 11 млн. долара. Собствениците на "Приста ойл" имат идея в чуждестранните предприятия да работят предимно български турци и българи от Украйна. За осъществяването на плановете си, основните акционери в "Приста ойл" АД - братята Атанас и Пламен Бобокови, са регистрирали самостоятелни търговски дружества, тяхна собственост в двете държави. Американският концерн "Тексако", който купи 25% от капитала на "Приста ойл" през април 2000 г., засега няма участие в задграничните инициативи на русенската компания. Намеренията на Бобокови са в двата проекта да си сътрудничат с местни финансови институции. Например част от финансирането за завода в Измит е осигурено от турската банка "Ишбанк".

"Бизнесът ни е направен така, че заводът в Русе покрива нуждите на България и затова усилията трябва да се насочат към други страни", коментира Атанас Бобоков. "Приста ойл" държи 60-65% от българския пазар, който се оценява за 35-40 хил. тона масла годишно. В страната работят още два-три производителя на масла - в Русе и в град Раковски, Пловдивско. Освен за вътрешния пазар "Приста ойл" изнася продукция за Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Македония и Унгария. Амбициите са дружеството да овладее 10-15% от турското и украинското потребление на масла.

Компанията ще мести предприятието за монтаж на акумулатори от Сърбия в Украйна, каза също Бобоков. Причината е, че до месеци ще влезе в сила споразумението за свободна търговия между България и Сърбия. То ще премахне необходимостта от поддържане на мощности в тази държава с цел избягване на плащането на вносни мита. "Приста ойл" притежава завода "Монбат" в Монтана, който е само на 40 км от границата със Сърбия. На територията на "Монбат" през май ще бъде открито предприятие за производство на стационарни акумулатори. Според председателя на управителния съвет на "Приста ойл" Пламен Бобоков става въпрос за нови батерии, които обслужват телекомуникациите. Инвестицията в този цех е за 2 млн. евро. Производството им не е много разпространено и затова Бобокови се надяват да изнасят продукция дори за САЩ и Канада.

Конюнктурата на пазара на смазочни масла през последните месеци е силно неблагоприятна заради рязкото повишаване на цените на петрола, който е основна суровина за производството на "Приста ойл", заявиха Бобокови. До декември това се е компенсирало от спада на щатския долар. В момента, когато американската валута се стабилизира, продукцията на завода вече е под себестойността си. Русенската компания не е повишавала цените на маслата си от миналата година. Пламен Бобоков очаква веднага след войната с Ирак котировките на петрола да се понижат рязко. Тогава и сметките на компанията ще се вържат.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK