СБ готви стратегия за приватизацията на "Петром"

Световната банка (СБ) ще представи на румънското правителство стратегия за приватизацията на националната нефтена компания "Петром". Пред местните медии представителят на СБ в Румъния Зиад Алахдад обясни, че стратегията ще бъде готова преди началото на април, когато по график трябва да бъде одобрен планът за приватизация на дружеството. Раздържавяването на "Петром" е едно от задължителните условия, договорени между Букурещ и СБ по програмата PSAL II (програма за подпомагане на частния сектор, която се финансира от банката). То трябва да бъде осъществено до края на годината. Съветник на приватизацията е консорциумът между инвестиционните банки "Креди Сюис Фърст Бостън" и "ИНГ Берингс", който ще изготви паралелен доклад по стратегията.

Сделката за "Петром", в която се очаква да бъдат продадени най-малко 51% от капитала на компанията, ще бъде координирана от нарочно създадена парламентарна комисия.

Преди две седмици правителството прие оставката на генералния директор на "Петром" Йон Попа. Попа ръководи компанията в последните 10 години и напуска по здравословни причини, информира Ромпрес. Приблизително по същото време румънският министър на индустрията Дан Попеску лансира идеята за създаване на нова компания, която да концентрира нефтохимическите предприятия "Арпехим" (една от рафинериите на "Петром"), "Петромидиа Наводари" (част от частната "Ромпетрол груп") и комбината "Олтхим". Новият нефтохимически конгломерат според Попеску ще има приходи от над 700 млн. долара годишно.

Приватизацията на "Петром" беше отлагана на няколко пъти в последните години. Компанията е активна не само в Румъния, но и в нефтените сектори на Казахстан, Индия, Катар и Иран. В стратегията за развитие на "Петром" се предвижда експанзия в страните от Югоизточна Европа, бившите съветски републики и Русия, вследствие на която към 2010 г. добивът на суров петрол при чуждестранните операции на компанията трябва да нарасне до 2 млн. тона от сегашните 200 хил. тона.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK