Половината от инвестициите в зоните ще се приспадат от данък печалба

Предприемачите в бъдещите индустриални зони да могат в продължение на 10 години да приспадат от дължимия данък печалба до 50 на сто от направените инвестиции. Това предвижда готовият вече втори вариант на закон за създаване на индустриални зони, който Министерството на икономиката ще предложи за публична дискусия. "Изваждането е аритметично, то не е счетоводна операция - от така създадената счетоводна печалба изваждате 50% от направените инвестиции през годината и виждате това, което оставя за внасяне, ако то е отрицателно число или нула, не плащате данък", обясни зам.-министърът на икономиката Никола Янков, който е и един от авторите на проекта. Янков допълни, че текстовете, в това число предвидените данъчни облекчения, все още не са преминали одобрението на финансовото министерство. Законът е една от деветте мерки, съставляващи новата икономическа политика, обявена наскоро от премиера Симеон Сакскобургготски.

Индустриалните зони са дефинирани като обособени части на територията на страната, в които се подпомагат инвестиционните проекти на български и чуждестранни физически и юридически лица. В същото време зоната може да се състои и от неграничещи помежду си части от територията на страната.

Прагът за включването на даден проект в индустриална зона е най-малко 10 млн. евро, като няма да бъдат допускани единствено финансови проекти и складова дейност. "Заложихме такъв висок праг, защото в началото имаме нужда от мащабни инвестиции. В Чехия например този праг е 20 млн. евро", обясни Павел Езекиев, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ). Той ще разглежда и одобрява проектите, които ще могат да ползват преференции в зоните. Самите зони ще се създават от правителството по предложение на общините, областните управители и министъра на икономиката.


Освен преотстъпването на корпоративния данък законът предвижда и други преференции за проекти в зоните: безвъзмездно учредяване на право на строеж и право на ползване върху държавни и общински имоти без търг или конкурс за срок от 30 години; прехвърляне на право на собственост върху такива имоти; разрешения за търсене или проучване на подземни богатства без търг или конкурс при условия, определени от министъра на икономиката.

Пак според новия проект работодателите в индустриалните зони няма да са задължени да спазват всички разпоредби на Кодекса на труда. Единствените текстове, които ще важат със сигурност, са тези за минималната работна заплата, отговорността на работодателя за вреди, причинени от трудова злополука или професионално заболяване, както и правилата за хигиена и безопасност на труда.

С изготвянето на подобен законопроект се прави крачка напред, смята Васил Василев, председател на Съюза на работодателите. За нас най-революционният елемент е въпросът с трудовия кодекс, допълни той. Според Василев безспорният стимул за инвеститорите ще е разпоредбата от закона, която позволява гъвкаво прилагане на Кодекса на труда. Настоящият кодекс очевидно плаши и отблъсква инвеститорите, допълни той. Предприемачите, които искат да развиват дейност в зоната, трябва да подават заявление до председателя на АЧИ. В срок до 30 дни той проверява посочените от кандидатите факти в заявлението и одобрява или отхвърля инвестиционния проект. Председателят на АЧИ задължително трябва да иска становище от Комисията за защита на конкуренцията, която ще се произнася в едномесечен срок. Агенцията ще създаде и поддържа публичен регистър на индустриалните зони и на извършваните в тях инвестиции. Засега обаче остава неясно дали новият проект ще има по-добра съдба от тази на своя предшественик. В края на миналата година изготвеният от ведомството на Василев текст не беше приет от Министерския съвет. Най-остри забележки по него имаха финансовият министър Милен Велчев и вицепремиерът Лидия Шулева, които не приеха загатнатите в проекта облекчения за инвеститорите. Самите му автори признават, че новият проект все още не е съгласуван с финансовото министерство. "Надяваме се да получим подкрепа оттам", каза Никола Янков. В началото на тази седмица Министерството на икономиката смята да организира и публична дискусия по новия проектозакон. Самите предприемачи все още нямат единно мнение дали индустриалните зони ще бъдат панацеята, която да издърпа родната икономика. Според част от мненията без съществени облекчения макар и само в определени части на страната е единственият начин да се привлекат сериозни чужди инвеститори. Повечето бизнесмени обаче се обединяват около мнението, че е необходимо да се работи за цялостна промяна на условията за бизнес в страната. "Въпреки че това определено е възможност за развитието на бизнеса, ако не се подобри цялостно инвестиционният климат в страната, се съмнявам, че ще се постигнат очакваните резултати", заяви Илия Калоферов от "Ален мак".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK