България

Източник: ЦИК към 12 ч.

Избирателна активност
Гласували
Негласували

Източник: ЕП

Кой печели в ЕС

Източник: ЕП

Петко Дурмана и Десислава Гаврилова:България трябва да следва европейския софтуерен опит

Във вторник Червената къща "Андрей Николов" - Център за култура и дебат, и Центърът за медийни изкуства "Интерспейс" стартират проект, който има за цел да помогне на неправителствените организации в България да преминат към използването на софтуер с отворен код. Според организаторите у нас има необходимост от реализацията на подобен проект, защото в България широко се използва нелицензиран софтуер, а същевременно страната ни е приела закони срещу нарушаването на правата на интелектуалната собственост, в това число и използването на нелицензиран софтуер.

- - -

В: Какво представлява проектът, който има за цел да популяризира използването на софтуер с отворен код?


- Десислава Гаврилова (Д.Г.): Проектът, иницииран от Центъра за медийни изкуства "Интерспейс" и Центъра за култура и дебат "Червената къща", има за цел да подпомогне тези неправителствени организации в България, които не могат да си позволят използването на комерсиални софтуерни продукти на някои от големите компании, а същевременно не биха искали да използват пиратски техни копия, да преминат към употребата на софтуер с отворен код. Нашето желание е също така да повдигнем въпроса в публичното пространство за нуждата от алтернатива на комерсиалния софтуер, който е доминиран от една компания. Неправителствените организации са естествен ползвател на такъв проект, защото те са организации, които работят в полза на обществото, и от които се очаква да налагат някакви стандарти на гражданско поведение. Чрез преминаване към ползването на софтуер с отворен код те биха спестили пари или биха излезли от ситуацията, в която нарушават закона за авторското право. Преминаването към използване на програми с отворен код би сложило край на страха на редица от тези организации, че могат да бъдат санкционирани от съответните органи за това, че ползват нелегален софтеур.

Желанието ни е да промотираме култура на отговорно гражданско поведение, при което се спазват законите.

В: Как точно ще направите промоцията?

- Д.Г.: Във вторник от 17.00 ч в Софийската градска художествена галерия откриваме проекта с лекция с практическа насоченост, в която ще бъдат обяснени произходът на софтуера с отворен код и неговата философия. Посетителите ще могат на място да проверят как се работи с такива продукти и да преодолеят страха от неизвестното, който всеки, който до момента не е работил с такива програми, има. В течение на проекта, който е с продължителност две години, ще организираме публични лекции и дискусии на теми, свързани с ползите от алтернативата "отворен код". В медиите вече се появяват публикации на тази тема, особено след като българското правителство се ангажира по няколко проекта с "Майкрософт".

В: Какво е отношението ви към обвързването на правителството със софтуерния гигант?

- Петко Дурмана (П. Д.): Не може да има еднозначен отговор. Нашата позиция, която съвпада с позицията и на Сдружението за свободен софтуер, е, че за всяка нужда на администрацията трябва да се търсят конкретни решения. Ако има безплатна алтернатива, която е поне толкова добра, колкото продуктите на "Майкрософт", за предпочитане е да не се платят сумите, защото България не е толкова богата държава. България е страна, където администрацията с известно закъснение се обвързва с решенията на "Майкрософт", тъй като у нас допреди няколко години се ползваше основно пиратски софтуер.

По-различно е положението в света, където много администрации се опитват да наложат ползването на решения с отворен код, тъй като често те дават повече сигурност, а и спестяват много пари. Можем да включим и политическия елемент, че е логично всеки данъкоплатец, гласуващ на изборите, да подкрепи партиите, които се опитват да наложат безплатни решения и така да спестят разходи на държавата.

Опитите на "Майкрософт" да покаже как изглежда продукта им като код е донякъде подвеждащ - да се види кодът е едно, но да се използва и модифицира е съвсем друго. Отварянето на кода беше свързано по-скоро с настояването на страни от Западна Европа и Китай, които искаха прозрачност по отношение на това дали "Майкрософт" не "вкарва" в него неща, които биха застрашили сигурността на ползвателите на продукта. Това беше по-скоро акт към тези правителства, за да ги убедят да купуват продуктите на "Майкрософт".

В: Каква е концепцията за отворен код?

- П. Д.: Концепцията за отворения код е, че всеки може да ползва софтуера, който е излязъл, както и всеки може да го дописва. В Европа дискусията в момента е сведена до плоскостта дали софтуерът подлежи на патенти или на авторски права. Този проблем засега е далеч от България. Целият стремеж на "Майкрософт" е да наложи въвеждането на т.нар. патентоване на софтуера и на кода, както е в САЩ, където те са толкова силни. В Европа поне досега нямаше практика патентните ведомства да патентоват софтуер. Сега се опитват да прокарат законопроект, срещу който има голям отпор на правителствено ниво в Европа и който най-вероятно няма да бъде приет от Европейския съюз. В тази връзка е по-разумно България да следва европейската линия.

Д.Г.: Ние в никакъв случай не бихме искали инициативата ни да звучи като обявяване на война на "Майкрософт". Важното за нас е, че отвореният код създава алтернатива. Когато ни питате какво е отношението ни към обвързването на правителството с "Майкрософт", можем само да кажем, че нямаме достатъчно информация дали всички алтернативи са били претеглени от страна на правителството. Поради липсата на такава информация оставаме със съмнението, че е възможно алтернативите да не са били внимателно претеглени, което, ако е така, считаме за проблематично.

В: Защо алтернативата "отворен код" би била важна за неправителствените организации?

- Д.Г.: Нека предположим, че съществуват неправителствени организации, които понастоящем частично или изцяло ползват нелегален софтуер. Тези организации реално са застрашени във всеки един момент техниката им да бъде конфискувана и да търпят наказателна отговорност. Нито една организация не би трябвало да си позволява да поема този риск и нашата идея е да им помогнем да го избегнат.

По приблизителни данни в България има около две хиляди реално функциониращи неправителствени организации. Ако всички те трябва да закупуват комерсиален софтуер, необходимата за това сума би възлязла на милиони долари. Разходите за използване на програмни продукти с отворен код са само косвени - за обучение на кадрите, които ще работят с него, за поддръжка и евентуално дописване на програми съгласно специфичните нужди на съответната организация. Нашият проект, финансово обезпечен от Институт "Отворено общество" - Будапеща, поема тези разходи на нестопанските организации в най-важния период на преход към ползване на софтуерни продукти с отворен код и в продължение на две години. Затова и за самите нестопански организации, които се включат в проекта, преминаването към ползването на софтуер с отворен код ще бъде напълно безплатно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK