Кооперация "Колектив" ще шие лятната колекция на WEILL

Старозагорската шивашка кооперация "Колектив", чийто мажоритарен собственик е "Развитие индустрия холдинг", ще бъде партньор на френската модна компания WEILL при изработката на колекция пролет-лято 2003 г. Това стана ясно, след като в началото на седмицата беше подписан договор между двете предприятия. Кооперацията е традиционен партньор на WEILL и съвместната дейност с френската модна компания продължава вече седма година. Обикновено количествата на изработваните с френски материали тоалети варира от 100 до 3500 броя за модел. Средният брой на моделите във всяка колекция е около 100. Ежемесечният обем продукция, която "Колектив" изработва за WEILL, варира между 11 и 14 хиляди броя. На всеки две седмици френското дружество осъществява доставка на материалите. Двайсет дни след като "Колектив" експортира продукцията, френската компания заплаща договорената сума. Въпреки че продаваме само труда си, може да се каже, че от седем години сме покрили стандартите на Европейския съюз, защото досега нямаме рекламации на продукцията си. Недостатък на схемата, по която работим, е, че печалбата е само 13 - 15%. Компенсираме ниската рентабилност с повече поръчки, каза управителката на кооперацията Пенка Кръстева.

Кооперация "Колектив" е част от държавното предприятие "Модно облекло" до 1995 г., а после е раздържавена. "Колектив" стартира дейността си с кредит от 150 хил. лева и 25 работнички. Взетият първоначално заем е използван за ремонт на производствените помещения, а за окончателното му погасяване остават две вноски. Сега в предприятието са наети 190 шивачки. Групата WEILL е създадена през 1892 г. от Алберт Вейл. Младият елзасец се появява на парижката модна сцена в момент, когато Шарл Уорт лансира високата мода, твърди сайтът на компанията www.weill.com. Алберт решава да се насочи към по-перспективната ниша - производство на конфекция. При представянето на модната къща собственикът казва, че започва да пише историята на елегантността. Наследниците му извеждат модата на улицата. Моделиерите на колекциите на Вейл твърдят, че семплата елегантност е запазената им марка. Групата WEILL представя колекцията си освен във Франция в Италия, Испания и Германия.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK