БПОД получи зелена светлина да се влее в "Доверие"

В сряда Съветът по допълнително социално осигуряване даде разрешение за вливане на "Българско пенсионноосигурително дружество" (БПОД) чрез вливане в ПОК "Доверие", съобщиха от Държавната агенция по осигурителен надзор. Подобно сливане се осъществява за първи път след стартиране на пенсионната реформа у нас. От надзорния орган припомниха, че правата на осигурените лица и пенсионерите във фондовете на двете пенсионни дружества са гарантирани съгласно сключените договори. Освен това се дава възможност на осигуряващите се БПОД да прехвърлят средствата по партидите им в избрана пенсионна компания. След като решението на съвета вече е налице, процедурата изисква вливането да се регистрира от съда. След като и това стане, се предвижда да се проведе общо събрание на "Доверие". На него капиталът на дружеството ще бъде увеличен до 15 млн. лв., като бъде издадена нова емисия акции на обща стойност 2.5 млн. лв. Всички ценни книжа от новата емисия ще бъдат предназначени за акционерите на БПОД, като всяка акция на "Доверие" ще бъде разменяна за 1.8 акции на БПОД. След консолидацията на двете пенсионни дружества делът на БЗП ще бъде 85%, на КНСБ - около 7%, а на ДЗИ - близо 4.5 на сто.

По информация от ДАОН към 31 януари 2003 г. в трите фонда, управлявани от БПОД, са осигурени над 150 хил. лица. След финализиране на процедурата делът на новото мегадружество на пенсионния пазар ще бъде 42%, а осигуряващите се граждани ще бъдат близо милион. Според плановете на мениджърите на "Доверие" окончателната консолидация на двете компании ще приключи до началото на април.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK