Бизнесът постави много въпросителни по закона за зоните

Бизнесът подкрепя проектозакона за създаването на индустриални зони като част от стратегията за подобряването на инвестиционния климат в страната. Работодателските организации обаче поставиха много въпросителни по новата редакция. Забележките бяха, че процедурите по избор на инвестиционни проекти не са ясно регламентирани, а възможните облекчения не са конкретно описани. На публична дискусия по закона за създаване на индустриални зони в България в четвъртък присъстваха вицепремиерът Николай Василев, финансовият министър Милен Велчев, представители на бизнеса, синдикатите и всички заинтересувани ведомства.

Един от най-обсъжданите въпроси беше данъчната преференция за инвеститорите в зоните. В проектозакона е предвидено преотстъпване на корпоративния данък за десет години в размер на 50% от стойността на направените инвестиции. Министерството на финансите подкрепя проектозакона по принцип, каза финансовият министър Милен Велчев. Бизнесът обаче не получи отговор на въпроса, ако финансовото министерство не допусне да има данъчна преференция, какви други мерки предлага за привличането на инвестиции. Според Велчев трябва да се намери правилната рецепта за предотвратяване на данъчни измами чрез регистриране в индустриални зони. Сега се правят консултации с представители на Международния валутен фонд и Европейския съюз, допълни той.

От Съюза на работодателите смятат, че режимът на търсене и проучване на полезни изкопаеми без търг или конкурс не трябва да се регламентира в този закон. В България трябва да се въведе универсалното правило на първия заявител, което се предвижда да залегне в новия Закон за подземните богатства. В становището на съюза се казва още, че трябва да се изясни дали пристанищата, летищата, магистралите и други подобни инфраструктури могат да попадат в индустриална зона и доколкото техният режим се урежда в специален закон. Засега даване на концесии за основните пристанища и летища продължава да не е изяснено по принцип. А въвеждането на специален концесионен режим на пристанища и летища в зоните трябва да стане координирано и след концесионирането на основните обекти, се казва още в становището на съюза. Администрирането на зоните пък не трябва да става от Агенцията за чуждестранни инвестиции, както е предвидено в сегашния проект, а от Министерския съвет или от Министерството на икономиката, смятат още от Съюза на работодателите. Поставен беше и въпросът, ако в една зона за един и същ недвижим имот, право на строеж или територия за търсене на подземни богатства има повече от един кандидат, кой ще бъде избран и по какви критерии. Дано стигнем до такава ситуация, отговори вицепремиерът Николай Василев. Според него сега все още могат да се предложат много терени.


Разумно е в проектозакона да залегнат текстове, които да посочват кой да финансира изграждането на инфраструктурата на зоните, предложи Олимпи Кътев, областен управител на София област.

В подготвения от икономическото министерство проектозакон е записано, че прагът за минимална инвестиция е 10 млн. евро. Мотивите на авторите са, че в началото са необходими големи инвестиции. Според бизнеса обаче този праг е прекалено висок за България. Ако прагът е 1000 лв., всеки ще иска да е в зоната и да ползва преференции, отговори Николай Василев.

Чрез този закон трябва да се насърчават само инвестиции на зелено, а не покупката на съществуващо предприятие, както допуска сега законът, защото смяната на собственост не е реална инвестиция, обясни Камен Колев от Българската стопанска камара. Той предложи още да се въведат ясни критерии за одобряването или отхвърлянето на инвестиционните проекти, като отказът задължително трябва да е мотивиран.

Ако в проекта не намерят място данъчните преференции, е по-добре той да не съществува, заяви участник в дискусията. По-реалистично е целите на закона да се постигнат с промени в данъчните закони, Кодекса на труда и поет ангажимент на държавата да инвестира в публичната инфраструктура, допълни той.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK