"Дау Джоунс" ще продава част от дела си в "Ханделсблат"

Информационната агенция "Дау Джоунс" ще замени голяма част от акциите си в германския бизнес всекидневник "Ханделсблат" срещу дела на издателя му "Георг фон Холцбринк" в европейското издание на "Уолстрийт джърнъл", пише в. "Уолстрийт джърнъл". Според условията на сделката собствеността на издателската група на "Ханделсблат" в "Уолстрийт джърнъл" ще падне от 49 на 10%, а делът на "Дау Джоунс" в "Ханделсблат" ще се намали от 22 също на 10%.

Компаниите не уточниха краен срок за финализиране на сделката, като според анализатори това е така, защото тя трябва да бъде одобрена от американската Комисия по ценните книжа (SEC). Очаква се от размяната и доплащането "Дау Джоунс" да регистрира печалба преди данъци от 11 млн. долара. Двата информационни гиганта си размениха дялове един от друг в началото на 2000 г. В съобщение за пресата беше уточнено, че обмяната на новини и рекламните взаимоотношения между двете организации ще продължи и в бъдеще независимо от предстоящото намаляване на дяловете им. Говорител на информационната агенция заяви, че именно тази сделка ще "подобри симетрията" в отношенията между "Дау Джоунс" и "Ханделсблат". Въпреки тези заявени намерения се очаква да бъде подписано и ново споразумение между двете компании, в условията на което ще бъде записано, че всяка страна има право да прекрати едностранно стратегическия съюз.

Анализатори смятат, че решението на "Дау Джоунс" е породено от чисто финансови причини и агенцията няма да се възползва от правото си да прекрати сътрудничеството си с "Георг фон Холцбринк". Причината за това е преобладаващото мнение сред медийни и бизнес експерти, че агенцията има желание и ресурси да продължи създаването на един медиен конгломерат около нея. "Дау Джоунс" притежава вестник "Уолстрийт джърнъл", неговите регионални и онлайн издания, базата данни "Барънс", изданието "Фар ийстърн икономик ревю", индексите "Дау Джоунс" и групата от местни вестници "Отауей". Агенцията има интереси и в някои телевизионните операции на СиЕнБиСи заедно с "Дженерал илектрик", и в доставчика на информация "Фактива" заедно с "Ройтерс".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK