“Венец” - Орешец, намалява загубата си през 2002 година

В изпълнение на обещанията си за бързо решаване на проблема с издадените компенсаторни инструменти правителството започна процедура по продажбата на около 100 свои пакета акции на фондовата борса срещу непарични платежни средства. Дружествата ще бъдат обединени в пулове, като най-оптимистичният срок за приключване на процеса е пролетта на тази година. Вестник "Дневник" представя компаниите, от които собствениците на компенсаторки ще могат да купят акции, с цел да покаже състоянието на дружествата. Така всеки ще може да направи своя избор по-лесно.

- - -

Най-малкият остатъчен пакет, който се продава срещу компенсаторни инструменти, е от три акции, представляващи 0.01 на сто от капитала на дървообработващото предприятие "Венец" - гара Орешец. Този пакет едва ли ще предизвика интерес у каквито и да било инвеститори, а по-скоро фигурира като екзотика в списъка за борсова приватизация. Трите акции са включени в пул с водещо дружество "Ривиера", в което фигурират още остатъчни пакети акции от "Ямболен" - Ямбол, ЗМГМ - Перник, "Комекс" -Каспичан, "Биоеко" - Варна, "Трансстрой Бургас", "Мизия-96" - Плевен, и "Вапцаров" - Плевен. За този пул нямаше кандидати за инвестиционни посредници. След обнародването на новия годишен списък за приватизация срещу непарични платежни инструменти ще стане ясно дали акциите ще останат в този пул или ще се продават по друг начин.


Дружеството има загуба от 30 хил. лв. за миналата година според данни от предварителния, неодитиран баланс, представен в Държавната комисия по ценни книжа и "Българска фондова борса - София". Въпреки че финансовият резултат е отрицателен, той намалява в сравнение с предходните две години, когато е бил сътветно 64 и 393 хил. лв. загуба. Приходите от продажби за миналата година са 42 хил. лв., от които 39 хил. лв. са от продажба на продукция. През 2001 г. приходите са били малко по-ниски - за 35 хил. лв.

Дружеството има само краткосрочни задължения за 366 хил. лв. към 30 декември 2002 г. Задълженията към персонала са 64 хил. лв., към осигурителни предприятия - за 24 хил. лв., към доставчици и клиенти - за 24 хил. лв, а търговските заеми са за 33 хил. лв. В сравнение с 2001 г. задълженията са се увеличили главно по статията "Други краткосрочни задължения".

Дълготрайните материални активи са оценени на 665 хил. лв. към края на миналата година. От тях 325 хил. лв са земи, сградите и конструкциите са за 288 хил. лв., а машините и оборудването на "Венец" са на стойност 42 хил. лв. Краткотрайните активи на дружеството са много малки - материали за осем хиляди лева и продукция за две хиляди лева. Дружеството има краткосрочни вземания от свързани предприятия за шест хиляди лева към края на миналата година.

В края на миналата година Видинският окръжен съд е отхвърлил молба на "Видахим" за откриване на производство по несъстоятелност на "Венец", тъй като несъстоятелността е неоснователна и недоказана.

Дружеството е с предмет на дейност производство на бичени дървени материали, промишлени опаковки, амбалаж, пакети, сувенири, детски играчки и други изделия от дървесина, а също и търговска дейност в страната и чужбина. По-голяма част от акциите на дружеството са продадени от държавата по време на първата вълна на масовата приватизация, като са купени от един приватизационен фонд и главно физически лица.

Капиталът на "Венец" е 72 096 лева, разпределен в 36 048 обикновени безналични акции с номинална стойност два лева. До 2001 г. номиналната стойност на акциите е била 1.40 лева, но след това е увеличена. По данни от регистъра АПИС към 20 март 2002 г. основен акционер в дружеството е "Холдинг Света София" с 34 процента, осталите акции са притежание на физически лица.

На общо събрание на акционерите през миналата година е взето решение за отписване на дружеството от регистъра на публичните дружества в Държавната комисия по ценни книжа. В средата на годината обаче влязоха в сила промените в Закона за публично предлагане на ценни книжа, което отлага засега отписването. След промените процедурата по отписването на публични дружества се утежнява, което затруднява по-малките дружества. Повечето от тях имат желание да се отпишат от регистъра на публичните дружества, защото мажоритарните акционери притежават достатъчно големи дялове от капиталите им. За да се отпишат обаче, според промените в закона, трябва да бъде отправено търгово предложение към останалите акционери, а това е свързано с допълнителен разход на финансови средства за мажоритарите. Повечето от тях или нямат такива излишни средства, или не искат да ги дават.

Акциите на "Венец" не са търгували активно на борсата в последната година и затова трудно може да се каже каква е пазарната им цена и каква трябва да бъде цената им в компенсаторни инструменти.

- - -

Пакет от три акции може да представлява само пълнеж на всеки пул и не може да се мисли, че някой ще се интересува от него, смятат брокери.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK